VN: in dit tempo is aarde eind deze eeuw ruim 2,5 graad warmer
Als wereldwijd alle huidige klimaatbeloftes van landen volledig worden uitgevoerd dan is de aarde eind deze eeuw 2,5 graad warmer dan voor de industrialisatie. Als enkel echte beleidsplannen van landen meegenomen worden, dan kan het zomaar 3 graden warmer worden, zo heeft het VN-milieubureau UNEP berekend in een maandag gepubliceerd rapport.
Daarmee wordt het doel uit het Klimaatakkoord van Parijs (2015) om de opwarming te beperken tot 1,5 graad, of uiterlijk 2 graden, fors overschreden. Klimaatwetenschappers zijn het erover eens dat hogere temperaturen rampzalige gevolgen kunnen hebben. Landen kunnen bijvoorbeeld te maken krijgen met ernstige droogte, wat een groot effect kan hebben op de voedselvoorziening. De ijskappen kunnen smelten, waardoor de zeespiegel stijgt en landen krijgen mogelijk last van grote overstromingen. Veel wetenschappers zien ook dat er inmiddels al een grote kans bestaat dat de 1,5 graad opwarming overschreden gaat worden, al is het tijdelijk.
Het rapport van het UNEP heeft als ondertitel ‘Temperaturen bereiken nieuwe hoogtepunten, maar toch slaagt de wereld er (opnieuw) niet in om de uitstoot terug te dringen’. Dit vat goed de boodschap samen van de wetenschappers die lang aan dit rapport gewerkt hebben. „Landen ondernemen veel te weinig actie tegen klimaatverandering”, zegt hoogleraar Joeri Rogelj daarover. De Belgische klimaatwetenschapper is professor aan het Imperial College London en een van de hoofdauteurs van het UNEP-rapport.
Het is een duidelijke uitkomst, vindt Rogelj, en zeker ook belangrijk voor de beleidsmakers die aanwezig zijn op de aankomende klimaattop COP28, die op 30 november begint in Dubai. „Ik maak me ernstige zorgen, aangezien dit rapport en alle andere rapporten al zo lang aantonen dat we niet op koers liggen”, zegt Rogelj. „Dit jaar maken beleidsmakers hopelijk afspraken over hoe landen ervoor gaan zorgen dat dit over de komende jaren verbetert.”
De beloftes alleen zijn niet genoeg, benadrukt de hoogleraar ook. „Je ziet in het onderzoek dat de daadwerkelijke actie echt achterblijft, in vergelijking met wat landen beloven in hun klimaatplannen.”
Zo hebben veel landen ook gezegd dat hun uitstoot van broeikasgassen in 2050 of 2060 ‘onder de streep’ nul moet zijn. Dat houdt in dat uitstoot die niet vermeden kan worden, gecompenseerd of opgevangen wordt. „Maar stappen om die beloftes ook echt te halen, ontbreken vaak”, stelt Rogelj.