Kabinet perkt toegang tot UBO-register in
Het UBO-register zal voortaan niet meer voor iedereen toegankelijk zijn. Het kabinet wil de toegang inperken.
De ministerraad stemde vrijdag in met een wetsvoorstel van de demissionaire ministers Kaag (Financiën), Yesilgöz (Justitie) en Adriaansens (Economische Zaken). De wetswijziging beoogt de toegang tot het UBO-register −waarin is vastgelegd wie de uiteindelijk belanghebbenden zijn achter een bedrijf− aan banden te leggen.
De toegang wordt ingeperkt tot instanties die een wettelijke taak hebben bij het opsporen van fraude, witwassen en terrorismebestrijding, zoals banken, notarissen en de FIOD. Ook journalisten en maatschappelijke organisaties kunnen toegang krijgen, als ze onderzoek doen in het kader van fraude en witwassen. Tot slot kunnen ook gemeentes en provincies toegang krijgen.
De vrije toegang tot het UBO-register kwam onder toenemende druk te staan naar aanleiding van het Hof van Justitie van de Europese Unie november vorig jaar. De hoogste Europese rechter bepaalde dat vrije toegang tot het eigenarenregister in strijd is met het belang van privacy van geregistreerde bestuurders.
Kerken
Ook kerken zijn verplicht zich te registreren in het UBO-register, al verloopt deze verplichting voor lokale gemeenten via het landelijke kerkgenootschap.
Verder staan in het eigenarenregister persoonsgegevens van bestuurders van niet-beursgenoteerde bv’s en nv’s, stichtingen en verenigingen.
Het wetsvoorstel gaat nu naar de Raad van State. Na ommekomst van het advies stuurt het kabinet de wet naar de Tweede Kamer en kan de parlementaire behandeling starten.