Over Chemours zijn meeste partijen het wel eens: stop de uitstoot
Het chemische bedrijf Chemours in Dordrecht moet zo snel mogelijk stoppen met het uitstoten van schadelijke PFAS-stoffen. Dat betoogden vrijwel alle politieke partijen die donderdagavond meededen aan een verkiezingsdebat over een schone leefomgeving, georganiseerd door de Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland. „Wat hier gebeurt, kan niet langer zo doorgaan”, zei Suzanne Kröger, nummer 7 op de kandidatenlijst van GroenLinks-PvdA. „Die lozingen moeten stoppen; hoe eerder, hoe beter.”
In Beverwijk gingen kandidaat-Kamerleden van NSC, GroenLinks-PvdA, D66, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, JA21, Volt en Piratenpartij-De Groenen met elkaar in debat over onder meer Schiphol, Tata Steel en Chemours. Over veel onderwerpen waren ze het vrijwel unaniem eens: de overheid doet te weinig om omwonenden van Schiphol te beschermen tegen vliegtuiglawaai, de verouderde Kooksgasfabriek 2 van Tata Steel moet zo snel mogelijk dicht en Chemours moet stoppen met het lozen van schadelijke stoffen. De VVD was volgens de organisatie ook uitgenodigd, maar van de regeringspartij ontbrak een afvaardiging.
Tijdens de campagne richting de Tweede Kamerverkiezingen gaat het amper over de aanpak van PFAS en andere schadelijke stoffen, terwijl afgelopen zomer de politiek wel schande sprak van de situatie rond Chemours. Die fabriek stootte jarenlang grote hoeveelheden stoffen uit waarvan de leiding wist dat ze schadelijk waren voor de volksgezondheid en de omgeving. Het leidde tot rechtszaken, massa-aangiftes van omwonenden en hoorzittingen in de provincie Zuid-Holland en de Tweede Kamer.
De meeste partijen hebben in hun verkiezingsprogramma iets geschreven over PFAS en andere schadelijke stoffen. Zo wil de VVD het gebruik daarvan „zoveel mogelijk terugdringen”, gaat de BBB voor „beperking of verbod”, moeten volgens NSC de normen worden aangescherpt en pleiten onder meer GroenLinks-PvdA, D66, PvdD en SP voor een totaalverbod. De PVV heeft hier niets over staan in het programma.
In Beverwijk kwam het tot nu toe onderbelichte onderwerp dan toch ter sprake in een debat met kandidaat-Kamerleden. „We moeten zorgen dat we straks een toekomstbestendige industrie hebben”, zei Michel Klein van de ChristenUnie. „Maar ik wil wel dat de liefde van twee kanten komt. Bedrijven als Tata en Chemours moeten zorgen dat ze schoner en circulairder gaan produceren.” Strengere wet- en regelgeving en een overheid die de gezondheid van burgers voorop stelt, zijn volgens de partijen noodzakelijk.