Beleggers op Wall Street nemen adempauze, Boeing flink hoger
Beleggers op Wall Street deden het maandag wat voorzichtiger aan, na twee weken van stevige koersstijgingen. Vliegtuigfabrikant Boeing (plus 4 procent) was een opvallende stijger na de bekendmaking van een megaorder.
Luchtvaartmaatschappij Emirates bestelde op de luchtvaartshow van Dubai voor 52 miljard dollar aan vliegtuigen bij Boeing. Het concern ontving tijdens de show ook orders van de maatschappijen SunExpress en FlyDubai.
De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent in de plus op 34.337,87 punten. De breder samengestelde S&P 500 zakte wel 0,1 procent tot 4411,55 punten en techgraadmeter Nasdaq leverde 0,2 procent in op 13.767,74 punten. De S&P 500 en de Nasdaq stegen vrijdag respectievelijk 1,6 en 2 procent. Het is voor het eerst in zo’n vier maanden dat de Nasdaq lager is geëindigd op een maandag.
De stemming werd iets gedrukt door een rapport van kredietbureau Moody’s. Daarin werden de vooruitzichten voor de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten verlaagd van stabiel naar negatief. Moody’s hield de Amerikaanse kredietrating wel op het hoogste niveau van AAA.
Daarnaast blijft de aandacht uitgaan naar de ontwikkelingen rond de rente. Vorige week laaide de rentevrees weer even op. Dat kwam doordat de voorzitter van de Federal Reserve verklaarde dat de centrale bank niet zal aarzelen om de rente verder te verhogen als dat nodig is om de inflatie terug te dringen. Beleggers zullen dan ook scherp letten op de nieuwe inflatiecijfers, die dinsdag op het programma staan.
Beleggers kijken verder uit naar de ontmoeting tussen president Joe Biden en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping. Die zal naar verwachting woensdag plaatsvinden in San Francisco. De leiders zullen spreken over geopolitieke onderwerpen, waaronder de oorlog in Oekraïne en het Midden-Oosten.
Vleesproducent Tyson Foods daalde maandag 2,8 procent, na de publicatie van tegenvallende kwartaalcijfers. Ook is het bedrijf somber over de vooruitzichten voor volgend jaar. Vorige maand werd bekend dat het Amerikaanse concern tientallen miljoenen had geïnvesteerd in de Brabantse insectenkwekerij Protix.
ExxonMobil kondigde een plan aan om lithium, een belangrijke grondstof voor batterijen, te gaan produceren in de zuidelijke staat Arkansas. Het aandeel won 1 procent.
Op de valutamarkt noteerde de euro op 1,0701 dollar, tegen 1,0665 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,7 procent duurder op 78,44 dollar. Brentolie kostte 1,6 procent meer op 82,70 dollar per vat. Oliekartel OPEC verhoogde zijn verwachting voor de groei van de wereldwijde vraag naar olie voor dit jaar.