Kamerlid voorziet grotere geldkloof bij ‘pechgeneratie’
Bij de zogenoemde ‘pechgeneratie’, de groep studenten die geen basisbeurs kreeg en alleen kon lenen, neemt de geldkloof tussen mannen en vrouwen toe. Dat voorspelde Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA) tijdens een verkiezingsdebat met vrouwelijke politici in Dudok in Den Haag. Dit komt volgens haar doordat mannen vaak beter betaalde banen hebben en zo sneller van hun studieschuld af zijn. De schulden van ‘pechstudenten’ zijn veel hoger dan die van degenen die een basisbeurs kregen of weer krijgen.
Vrouwen werken vaker in sectoren waar de salarissen relatief laag liggen, zoals in de zorg en het onderwijs. „En omdat mannen gezien worden als kostwinner gaan zij minder snel in die sectoren werken.” Westerveld vindt dat „gênant”, en wil dat mensen aan de ‘onderkant’ van de arbeidsmarkt meer geld overhouden door bijvoorbeeld lagere inkomens minder te belasten.
VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans ziet ook dat de loonkloof er is, maar richtte zich vooral op het verschil in beloning bij mannen en vrouwen in dezelfde functies. De oplossing begint volgens haar bij bewustwording. „Het moet normaal zijn dat mannen en vrouwen hetzelfde verdienen”, zei ze. „Maar dat is het dus niet, want er is anno 2023 nog steeds een gigantische loonkloof”, reageerde Westerveld.
Dat vrouwen minder verdienen, komt ook omdat zij vaker in deeltijd werken. De Nederlandse vrouw is zelfs „kampioen deeltijd”, zo hield journalist Diana Matroos de Kamerleden voor tijdens het debat dat was georganiseerd door vrouwenbladen Libelle, Margriet, Flair en Nouveau. Hermans vindt dat vrouwen „echt beloond” moeten worden als ze meer gaan werken, „dat is nu vaak een drempel”. Ook denkt ze dat het besef er moet zijn dat als iedereen een „paar uur extra” werkt, dat zou helpen om de tekorten tegen te gaan in onder meer de zorg en het onderwijs.
Volgens Westerveld werken vrouwen meer in deeltijd, omdat ze meer onbetaald werk doen, zoals mantelzorg en het huishouden. „En daar moeten we iets aan doen.” Ze noemt een plan voor beter betaald mantelzorgverlof en een eerlijkere verdeling van de huishoudelijke taken door bijvoorbeeld gratis kinderopvang en een uitbreiding van het geboorteverlof. Ook wil ze de werkdruk in sectoren waar veel vrouwen werken verlagen. „Als ik een debat afzeg als ik ziek ben, is daar begrip voor, maar als je in de thuiszorg werkt en iemand in bed moet blijven, omdat jij er niet bent is dat een heel ander verhaal”, aldus het Kamerlid.