Noord-Korea viert voortaan Raketindustriedag
Noord-Koreanen hebben er vanaf deze maand een nationale feestdag bij: 18 november staat voortaan bekend als Raketindustriedag.
Op die dag lanceerde het totalitaire land vorig jaar zijn meest geavanceerde intercontinentale raket tot nu toe, die het hele Amerikaanse en Europese vasteland kan bereiken.
Destijds werd niet enkel deze Hwasong-17 onthuld. Het was ook de eerste keer dat de dochter van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un in het openbaar te zien was. De autoriteiten hebben tot op heden haar naam niet onthuld, maar volgens basketballegende en vriend van de familie, Dennis Rodman, heet ze Kim Ju-ae. Sinds ze zo nu en dan aan haar vaders zijde te zien is, opvallend vaak tijdens militaire activiteiten, wordt gespeculeerd of zij de troonopvolger zou zijn binnen de Kim-dynastie.
Of dat inderdaad het geval is, is te vroeg om te zeggen. De Noord-Koreaanse staatsorganen reppen er met geen woord over en de slechts 40-jarige Kim Jong-un lijkt nog lang niet uitgeregeerd. De dictator zou nog twee of drie kinderen hebben, onder wie één zoon.
Propaganda
Het werd uit de officiële aankondiging niet duidelijk of Raketindustriedag een eenmalige of jaarlijkse feestdag wordt. Noord-Korea voerde in 2014 Generalissimo-dag in om de postume promotie van de in 2011 overleden Kim Jong-il te vieren, maar de feestdag keerde een jaar later niet terug. In het propagandabericht werd gesproken van de dag „waarop de macht van een kernmacht van wereldklasse aan de hele wereld getoond werd”.
Wel is het veelzeggend dat opnieuw de massavernietigingswapens centraal staan in de Noord-Koreaanse propaganda. Onder Kim Jong-un ontwikkelde het regime betere kernwapens en langeafstandsraketten. Noord-Korea was al decennia een militaristische staat, maar de laatste jaren krijgen het leger en met name de raketten en kernwapens nóg meer aandacht in Noord-Koreaanse media.
Noord-Koreanen vieren Oud en Nieuw, Dag van de Arbeid en Bevrijdingsdag, maar verder staan veel feestdagen in het teken van de Kim-dynastie. Ook zijn er dagen waarop de oprichting van de krijgsmacht, de partij en de staat worden gevierd. De verjaardag van Kim Jong-un is géén nationale feestdag. Dat zijn de verjaardag van wijlen zijn vader en opa wél. Laatstgenoemde heet de Dag van de Zon, naar de betekenis van Il-Sung (de zon wordend), maar ook naar het idee van de oprichter van Noord-Korea als stralend middelpunt. De verjaardag van Kim Jong-il (1941–2011) staat bekend als Dag van de Stralende Ster. Volgens de Noord-Koreaanse staatspropaganda zou bij de geboorte van Kim namelijk een nieuwe ster aan het firmament zijn verschenen Christenvervolging mag dan wel nergens ter wereld zo erg zijn als in Noord-Korea, met elementen uit het Evangelie kopiëren voor eigen gebruik heeft het Kim-regime blijkbaar geen moeite