Inkomenspositie zieken sterk onder druk
De inkomenspositie van mensen met een chronische ziekte of handicap is de afgelopen jaren enorm verslechterd.
Dat meldde de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) donderdag in reactie op het Belastingplan 2002. De Tweede Kamer bespreekt het plan komende week. „Het lijkt erop dat het kabinet de wil om inkomens van mensen met een functiebeperking te beteren, heeft verloren en de aangenomen moties naast zich neerlegt”, aldus de raad in een verklaring. De huidige voorstellen komen voor 95 procent ten goede aan mensen met ’normale’ ziektekosten, zoals voor tandarts, bevalling en de ziektekostenpremies.
De verslechtering wordt volgens de raad onder meer veroorzaakt door verminderde mogelijkheden voor belastingaftrek voor mensen met een chronische ziekte of een handicap. „Niet alle ziektekosten worden door de fiscus geaccepteerd en voor aftrek van buitengewone uitgaven geldt een erg hoge drempel”, zegt de raad.
Zieken en gehandicapten zijn nu gemiddeld 12 procent van hun inkomen kwijt aan extra ziektekosten. In 1990 was dat nog 6 procent. Zo’n 400.000 mensen met een chronische ziekte of handicap zitten op of beneden de armoedegrens, becijferde de raad. Hun slechte inkomenspositie is mede een gevolg van de slechte positie van mensen met een chronische ziekte of een handicap op de arbeidsmarkt en de bezuinigingen op de Wet voorzieningen gehandicapten.