EconomieDuurzaamheid

Sollicitant let op duurzaamheid

Veel jonge werknemers vinden het belangrijk dat het bedrijf waar ze solliciteren aan verduurzaming doet, zo blijkt uit onderzoek van ING. Directeur Jaap Dijkgraaf van advies- en ingenieursbureau DWA herkent de uitkomsten. „Wij zien dat er bewuste keuzes worden gemaakt.”

Ad Ermstrang
6 November 2023 19:32Gewijzigd op 6 November 2023 19:35
DWA-directeur Jaap Dijkgraaf en HR-manager Linda Korevaar. beeld RD, Anton Dommerholt
DWA-directeur Jaap Dijkgraaf en HR-manager Linda Korevaar. beeld RD, Anton Dommerholt

DWA, voorheen in Bodegraven, is sinds 2019 gevestigd in een kantoorpand in Gouda. Algemeen directeur Jaap Dijkgraaf is trots op het fraai verbouwde en gerenoveerde gebouw, niet ver van de A12. „In 2018 was dit bijna leeg en rijp voor de sloop. We voldoen nu al aan alle eisen die in 2050 op het gebied van energiegebruik gesteld worden.”

DWA telt momenteel zo’n 150 werknemers, verdeeld over een vijftal locaties. Naast Gouda zijn er kantoren in Amstelveen, Rijssen, Veenendaal en sinds kort ook Eindhoven.

De focus van wat ooit begon als een bureau voor energieadvies is fors verbreed. Gaandeweg is de woonomgeving in beeld gekomen. „We hebben te maken met klimaatadaptief, natuurinclusief en circulair bouwen”, aldus Dijkgraaf.

Bij klimaatadaptief bouwen wordt rekening gehouden met klimaatverandering. Als voorbeeld noemt de directeur het voorkomen van hittestress in stedelijke gebieden. „Dat doen we onder meer door te rekenen aan groen in de wijk en het ontwerpen van tuinen die bijdragen aan het beheersen van de temperatuur.”

Natuurinclusief bouwen houdt in dat er bewust ruimte voor biodiversiteit wordt gecreëerd, op of aan het gebouw of de openbare omgeving. „We adviseren of ontwerpen breed, van nieuwbouw tot renovatie en ook voor hele woonwijken. Daarbij komen veel andere vraagstukken in beeld, zoals aardgasvrij wonen, de beschikbaarheid van voldoende elektriciteit, het gebruik van (drink)water, het aanvragen van vergunningen, veiligheid en transport.”

De laatste tijd krijgt het bedrijf meer en meer te maken met circulair bouwen. Grondstoffen raken op en moeten bij sloop worden hergebruikt.

„We weten dat we met data de sleutel in handen hebben om de leefomgeving te verbeteren. Daarom verzamelen we veel data. Die inzichten worden in werkgroepen besproken, waarbij we onder meer samenwerken met universiteiten. Dat leidt tot adviezen waarbij rekening wordt gehouden met toekomstige ontwikkelingen. Zo zijn we onder meer volop bezig met de inzet van kunstmatige intelligentie (AI). Dit helpt ons om de complexe opgave rondom duurzaamheid beter te begrijpen, maar het helpt ons ook om een deel van onze werkzaamheden te automatiseren waardoor het nijpende tekort aan medewerkers in de toekomst in relatie tot de opgave hanteerbaar blijft.”

Personeel

Het werkaanbod in Nederland is groot en dat zal voorlopig wel zo blijven, verwacht de directeur. DWA, met een omzet van circa 16 miljoen euro per jaar, kiest voor gematigde groei. „Maximaal 10 tot 15 procent per jaar.” De toename van het personeel houdt daarmee enigszins gelijke tred. Een piek deed zich voor in het jaar 2020 toen een kleine twintig nieuwelingen werden verwelkomd.

HR-manager Linda Korevaar telt op dit moment acht vacatures. Enkele ervan hoopt ze op korte termijn in te kunnen vullen. „Jaarlijks hebben we zo’n vijftien vacatures. Daarnaast kunnen we vrijwel altijd talentvolle mensen gebruiken.” Knelpunten vormen de vakgebieden werktuigbouw, bouwfysica en de installatietechniek. De meeste DWA-werknemers hebben een afgeronde universitaire of hbo-studie. „In de installatietechniek werken ook mbo’ers die in hun vak doorgroeien. Praktijkmensen met voldoende theoretische basis.”

De arbeidsvoorwaarden zijn niet alleen doorslaggevend, merken Korevaar en Dijkgraaf. „Onze arbeidsvoorwaarden zijn marktconform, we hebben een aanbrengbonus, onze leaseauto’s zijn elektrisch, net zoals onze fietsen. Het eten hier is vegetarisch. Er kan veel digitaal worden gewerkt. Voor de teamgeest en overleg is het belangrijk dat collega’s enkele dagen per week in een van onze kantoren aanwezig zijn.”

Potentiële werknemers worden vooral op het bedrijf geattendeerd door opvallende projecten. „Daarnaast zijn er bij ons altijd een tiental studenten die als stagiair werken. Van die groep vinden er iedere keer wel enkelen bij ons een baan. De meeste sollicitanten komen binnen door mond-tot-mondreclame, via de collega’s.”

Bewuste keus

Een groeiende groep jonge mensen maakt een bewuste keus om zich in te zetten voor een duurzamere wereld, merken beiden. „We kijken uiteraard naar hun curriculum vitae, maar tijdens gesprekken vooral naar hun innerlijke motivatie. Het gaat niet alleen om het oplossen van sommetjes, maar we willen graag dat ambities een koppeling hebben met onze missie: duurzaamheid werkend maken. Dat maakt creativiteit los.”

Dijkgraaf: „Die gedrevenheid is van belang. Duurzaamheid en anticiperen op de toekomst leidt soms tot kostenverhogingen. Dan moet je oppassen dat duurzame dingen niet sneuvelen. Als klanten merken dat je advies naast kennis ook een diepere drijfveer heeft, gaan ze daar vaak in mee.”

De schaarste op de arbeidsmarkt zal nog wel even aanhouden, verwacht hij. Als je de totale installatietechniek neemt, wordt gerekend met een tekort dat de komende jaren oploopt tot 30.000. Voor een deel hebben wij daarmee te maken. Maar tot op heden ben ik niet ontevreden en hebben we mensen in een redelijk opeenvolgend tempo kunnen aannemen.”


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer