Cao-akkoord: defensiepersoneel krijgt 7 procent meer loon
Medewerkers van Defensie krijgen vanaf januari een loonsverhoging van 7 procent. Daarnaast krijgt iedereen die op 1 januari in vaste dienst is een eenmalige uitkering van 1500 euro bruto. Het gaat om personeel met een vast werkverband, waar ook kortere contracten onder vallen. De militaire vakbonden en Defensie zijn dat overeengekomen in een nieuwe cao die geldt voor 2024, melden het ministerie en de bonden.
Het gaat vooralsnog om een onderhandelaarsakkoord. De bonden leggen het hele pakket met arbeidsvoorwaarden nu eerst voor aan hun leden. Als zij ermee instemmen, dan zijn de nieuwe afspraken op 12 december definitief. De regeling geldt voor ongeveer 65.000 medewerkers, zowel militair als burgerpersoneel.
Voor burgerpersoneel is bovendien een inkomenstoeslag van 20 euro per maand en een extra trede in salarisschalen toegevoegd. Daarnaast zijn nieuwe afspraken gemaakt over medewerkers die op missie gaan in het buitenland en over vergoedingen voor overwerk, onregelmatigheid en beschikbaarheid. Ook komt er een hogere vergoeding voor woon-werkverkeer en dienstreizen.
„Een grote stap in de verbetering en modernisering van de arbeidsvoorwaarden”, zegt demissionair minister Kajsa Ollongren over het akkoord. Ze is ook tevreden dat het gelukt is om een nieuwe cao overeen te komen, terwijl de huidige nog niet is afgelopen. „Dat is al vijftien jaar niet gebeurd.”
Er is gekozen voor een looptijd van één jaar omdat de afspraken dan nu snel doorgevoerd kunnen worden. Het huidige arbeidsvoorwaardenakkoord liep van 2021 tot en met 2023 en werd pas in het voorjaar van 2022 afgesloten. Personeel kreeg toen 8,5 procent meer loon en het honderd jaar oude loongebouw werd gewijzigd met nieuwe salarisschalen zodat vooral medewerkers in lagere rangen er flink op vooruit konden gaan. Defensie kampt met een fiks personeelstekort zodat de hoop was dat minder mensen zouden vertrekken.
Het inmiddels demissionaire kabinet besloot vorig voorjaar dat Defensie er 5 miljard euro structureel bij krijgt. Aanleiding daarvoor was de uitbraak van de oorlog in Oekraïne.