„Hevige gevechten rond Gaza-Stad”
Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen in Israël na de aanval van Hamas op Israël op zaterdag 7 oktober.
Advertentie
Qatar heeft het Israëlische bombardement van het vluchtelingenkamp Jabalia veroordeeld en waarschuwt dat meer aanvallen op Gaza „pogingen tot bemiddeling en de-escalatie ondermijnen”. Bij de aanval zijn volgens de autoriteiten in Gaza zeker vijftig doden gevallen, mogelijk zelfs het dubbele aantal. Israël zegt Hamasstrijders onder vuur genomen te hebben.
Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken van Qatar was de aanval in Jabalia een „nieuwe slachtpartij tegen het weerloze Palestijnse volk”, meldt het staatspersbureau Qatar News Agency. De top van Hamas is gevestigd in dat land.
Familieleden van slachtoffers van de Hamasaanvallen op 7 oktober willen dat het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) zich over de zaak buigt. Een Israëlische advocaat heeft namens de nabestaanden van 34 slachtoffers een aanvraag ingediend bij het hof. Het ICC doet al onderzoek naar de oorlog.
De families hebben informatie met het ICC gedeeld over de moordaanslagen en ontvoeringen, in de hoop op nader onderzoek. Het ICC zegt de informatie die advocaat Yael Vias Gvirsman heeft aangeleverd te bestuderen.
Twee Franse kinderen zijn in de Gazastrook om het leven gekomen. Een derde kind is ernstig gewond geraakt, evenals hun moeder, meldt het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat zegt momenteel geen contact met de familie te kunnen krijgen.
De Fransen kwamen om het leven in het noorden van de Gazastrook, meldt het ministerie „met droefheid”
Israël heeft naar eigen zeggen het vluchtelingenkamp Jabalia in Gaza aangevallen om belangrijke Hamasstrijders te doden. Onder de doden zou een vooraanstaande commandant zijn, meldt de krijgsmacht. Bij de aanslagen zijn volgens de autoriteiten in Gaza en journalisten ter plekke meer dan vijftig doden gevallen, plus nog eens tientallen of mogelijk zelfs honderden gewonden.
De grens tussen Egypte en de Gazastrook bij Rafah gaat volgens bronnen die persbureau AFP heeft gesproken woensdag open voor gewonde Palestijnen. De inwoners van de Gazastrook kunnen dan naar Egypte oversteken om behandeld te worden. Bij de grens zal worden bepaald wie in aanmerking komt voor medische hulp in Egypte.
Zowel Israël als de autoriteiten in Gaza moeten hun best doen om burgerslachtoffers te voorkomen, zegt de secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres. „De bescherming van burgers aan beide zijden is cruciaal en moet op alle momenten gerespecteerd worden”, zei hij in een verklaring. De hoogste baas binnen de VN zegt „diep bezorgd” te zijn dat het geweld in intensiteit toeneemt en roept op om meer humanitaire steun toe te laten tot Gaza.
Er wordt hevig gevochten rond Gaza-Stad, zeggen verslaggevers van Al Jazeera. Israëlische tanks zouden de Gazastrook tot aan een woonwijk van Gaza-Stad zijn binnengedrongen en hoofdwegen tussen het noorden en het zuiden van de Gazastrook proberen te blokkeren.
De Israëlische krijgsmacht zegt verwikkeld te zijn in „zware gevechten diep in de Gazastrook”. Israëlische strijdkrachten zouden Gaza-Stad benaderen vanuit het zuiden en noorden.
EU-lidstaat Cyprus zegt gesprekken te voeren over een mogelijke humanitaire corridor van het eiland naar de Gazastrook. Er wordt overlegd met landen in het Midden-Oosten en de EU en met de Verenigde Naties, zei een regeringswoordvoerder.
Cyprus ligt van alle EU-landen het dichtste bij de Gazastrook. Het gaat op het smalste punt om een afstand van ongeveer 370 kilometer. Ingewijden zeggen dat nog moet worden uitgewerkt hoe zo’n corridor precies vorm moet krijgen. Ook moet nog worden besproken wie verantwoordelijk zou zijn voor verschillende aspecten van zo’n initiatief.
Houthi-rebellen zeggen Israël te hebben bestookt met een „groot aantal” ballistische raketten en drones. De door Iran gesteunde rebellen in Jemen zouden dat als vergelding hebben gedaan voor de Israëlische bombardementen in de Gazastrook.
Volgens de rebellen is het de derde aanval van de groepering op Israël. Doelwit van de raketten en drones zou de Israëlische kustplaats Eilat zijn geweest.
Advertentie
Israël heeft voor het eerst sinds het begin van de oorlog met Hamas het luchtafweersysteem Arrow ingezet. Dat systeem haalde een raket neer die via het „Rode Zee-gebied” richting Israël vloog, bericht nieuwssite Times of Israel.
Het neergehaalde projectiel is mogelijk door Houthi-rebellen in Jemen afgevuurd op badplaats Eilat. Die groep heeft ook de verantwoordelijkheid opgeëist voor een recente droneaanval. De Houthi’s zeggen deel uit te maken van de „as van verzet” tegen Israël.
De Israëlische strijdkrachten zeggen dat andere „vijandige doelen” zijn neergehaald door gevechtsvliegtuigen. Het gaat mogelijk om drones. Alle doelen zouden buiten het grondgebied van Israël zijn onderschept.
Israël krijgt in toenemende mate te maken met aanvallen vanuit het buitenland. Het Israëlische grondgebied is de afgelopen tijd ook vanuit buurland Libanon bestookt. Daar voerde Hezbollah aanvallen uit.
Als het aan de kroonprins van Koeweit ligt dan moet er per direct een staakt-het-vuren komen voor de oorlog tussen Israël en Hamas. Die oproep deed de 83-jarige troonopvolger dinsdag bij het toespreken van het parlement, meldt staatspersbureau KUNA. Ook veroordeelde sjeik Meshal al-Ahmad al-Sabah het aanhoudende geweld van het Israëlische leger op de burgerbevolking in de Gazastrook en op Palestijnen in de bezette Westelijke Jordaanoever.
Ook zei hij dat het standpunt van zijn land, ten aanzien van de Palestijnse zaak „onveranderd blijft”. Koeweit steunt volgens de leider van de oliestaat „alle inspanningen die gericht zijn op het bereiken van een rechtvaardige en allesomvattende oplossing voor de Palestijnse kwestie”.
Het dodental aan Palestijnse zijde, sinds de verrassingsaanval van Hamas op 7 oktober, staat volgens de laatste cijfers inmiddels op 8525. Hieronder zijn 3542 kinderen en 2187 vrouwen. Aan Israëlische zijde kwamen sindsdien zeker 1400 mensen om.
Israël heeft op de Westelijke Jordaanoever het huis opgeblazen van een prominente Hamasleider, Saleh al-Aruri. Omwonenden zeggen dat niemand in het pand woonde. Aruri woont voor zover bekend in buurland Libanon.
Israël bevestigt dat het troepen naar de plaats Arura had gestuurd, in de buurt van Ramallah. Er zou zijn geschoten op mensen die met stenen gooiden in aanloop naar de sloop van het huis.
Aruri wordt gezien als de tweede man van de Hamasbeweging, onder Ismail Haniyeh. Hij zat bijna twee decennia in Israëlische gevangenissen en kwam vrij in 2010, op voorwaarde dat hij in ballingschap zou gaan.
Israël voert momenteel een militaire operatie uit op de Gazastrook, maar ook op de Westelijke Jordaanoever is het onrustig. Daar zijn volgens de autoriteiten in Ramallah sinds 7 oktober zeker 122 Palestijnen gedood door Israëlische troepen of kolonisten.
De Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook hebben zeker 8525 Palestijnen het leven gekost, meldt het lokale ministerie van Gezondheid. Onder hen zouden 3542 kinderen zijn en 2187 vrouwen.
„Gaza is een begraafplaats voor kinderen geworden”, zegt UNICEF. Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie zijn in het Palestijnse gebied 940 kinderen als vermist opgegeven. Het is mogelijk dat een deel is overleden.
De Gazastrook, gecontroleerd door Hamas, wordt sinds 7 oktober onder vuur genomen door de Israëlische strijdkrachten. Ook worden op de grond militaire operaties uitgevoerd. Een woordvoerder van het ministerie zegt dat 130 zorgmedewerkers zijn gedood en 15 ziekenhuizen niet meer functioneren, net als 32 gezondheidscentra.
De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov heeft veiligheidstroepen toestemming gegeven desnoods dodelijk geweld te gebruiken tegen betogers. Hij gaf na de bestorming van een vliegtuig in Dagestan opdracht iedereen te arresteren die meedoet aan dergelijke rellen, berichten Russische media.
Kadyrov zei dat eerst drie waarschuwingsschoten gelost moeten worden als een relschopper zich blijft verzetten. „En als die persoon daarna de wet blijft overtreden, schiet dan de vierde keer in het hoofd. Dan zal hij het niet meer doen. Dat is mijn bevel”, zei Kadyrov volgens persbureau RIA Novosti. Hij deed die uitspraak tijdens een bijeenkomst met topfunctionarissen die volgde op het incident in Dagestan, dat net als Tsjetsjenië in de Noordelijke Kaukasus ligt.
In Dagestan bestormde een menigte zondag een landingsbaan waar een vliegveld uit Israël was geland. De autoriteiten hebben meer dan tachtig arrestaties verricht. Kadyrov en andere Russische politici beschuldigen het Westen van het ophitsen van de bevolking. President Vladimir Poetin zei eerder dat „westerse inlichtingendiensten” vanuit Oekraïne aanzetten tot geweld tegen Joden, zonder daar bewijs voor te leveren. Het Westen is volgens de Russische leider ook verantwoordelijk voor de crisis in het Midden-Oosten.
De Houthi-rebellen in Jemen zeggen dinsdag een droneaanval te hebben uitgevoerd op Israël. „Deze drones waren van de staat Jemen”, zei premier Abdelaziz bin Habtour van de Houthi-regering tegen persbureau AFP. Hij verwees naar een incident waarbij het luchtalarm was afgegaan in de zuidelijke Israëlische badplaats Eilat.
De Israëlische strijdkrachten hadden eerder gemeld dat een „vijandig toestel” was waargenomen. Er zou inmiddels geen gevaar meer zijn voor de bevolking. Israël had de Houthi-rebellen eerder al verantwoordelijk gehouden voor een andere aanval op vrijdag, toen ook drones waren onderschept. Er raakten toen zes mensen lichtgewond in buurland Egypte doordat puin een gebouw raakte in Taba, een Egyptische plaats die vlakbij Eilat ligt.
De Houthi-leider zei dat de aanval van dinsdag verband houdt met de oorlog van Israël tegen de Hamasbeweging in de Gazastrook. De Houthi’s maken deel uit van de „as van het verzet” tegen Israël en vechten volgens de topfunctionaris „met woorden en drones”. De Houthi-beweging veroverde in 2014 de Jemenitische hoofdstad Sanaa en heeft nog steeds grote gebieden in handen. De groep heeft ook nauwe banden met Iran.
Het leger van Israël zegt een Hamasleider te hebben gedood die verantwoordelijk was voor aanvallen op twee Israëlische gemeenschappen op 7 oktober. De hoge commandant Nasim Abu Ajina zou zijn omgekomen bij een aanval met gevechtsvliegtuigen.
De commandant leidde volgens Israël in het verleden de luchtmacht en was betrokken bij onder meer de ontwikkelingen van drones. Zijn dood zorgt ervoor dat Hamas minder in staat zal zijn de grondactiviteiten van het Israëlische leger te verhinderen, staat in een verklaring van de strijdkrachten.
Israël werd op 7 oktober verrast door een groot offensief van Hamas. Terroristen van die beweging trokken vanuit de Gazastrook Israël binnen en richtten op meerdere plekken een bloedbad aan. Ook werden duizenden raketten op Israël afgevuurd. Volgens Israëlische media zijn ook dinsdag weer raketten in Israël neergekomen. De oorlog heeft meer dan 1400 mensen in Israël het leven gekost.
De Israëlische strijdkrachten hebben melding gemaakt van een „luchtdoel” dat richting de zuidelijke badplaats Eilat vloog. De autoriteiten houden er volgens Israëlische media rekening mee dat het gaat om een raket uit Jemen. De strijdkrachten hebben niet gezegd of het vermeende projectiel is neergehaald, maar laten wel weten dat er „geen gevaar of risico” voor burgers is.
Het projectiel zou volgens onbevestigde berichten in Israëlische media zijn onderschept boven de Rode Zee. In de omgeving van Eilat klonk het luchtalarm en inwoners zeggen explosies te hebben gehoord, bericht The Times of Israel. In de stad bevinden zich veel Israëliërs die hun huis moesten verlaten door de oorlog met Hamas in de Gazastrook en de onrust aan de noordelijke grens met Libanon, waar de Hezbollahbeweging aanvallen heeft uitgevoerd.
Het is nog onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de aanval, maar in Jemen zijn bondgenoten actief van Iran. De Houthi-militie heeft al eerder raketten afgevuurd op doelen in andere landen. Tussen Jemen en Israël ligt onder meer het enorme Saudi-Arabië.
De Italiaanse president Sergio Mattarella heeft de emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad Al Thani, bedankt voor de diplomatieke inspanningen van zijn land tijdens de oorlog tussen Israël en Hamas, meldt staatspersbureau QNA. Qatar speelt sinds de geweldsuitbarsting een belangrijke rol als bemiddelaar bij onderhandelingen over onder meer het vrijlaten van gijzelaars.
Zo waren de tot nu toe vier vrijgelaten gijzelaars het resultaat van gesprekken die de oliestaat had met Hamas, die sinds 2012 hun politieke hoofdkwartier in hoofdstad Doha hebben. Samen met andere landen uit de regio praat Qatar ook namens hulporganisaties met Israël over het toelaten van noodhulp. Sinds Israël een volledige blokkade afkondigde voor de Gazastrook, wordt er slechts mondjesmaat hulp toegelaten via de grensovergang met Egypte.
In het telefoongesprek dat de 82-jarige president met de emir had, kwamen verder ook de betrekkingen tussen beide landen ter sprake. Qatar geldt van oudsher als belangrijke handelspartner van Italië.
Israël zegt aanvallen te hebben uitgevoerd op doelen in de omvangrijke tunnelstelsels onder de Gazastrook. De Israëlische strijdkrachten melden dinsdag dat de afgelopen dag zo’n driehonderd doelen zijn bestookt, waaronder militaire installaties in de ondergrondse tunnels van de terroristische organisatie Hamas.
Het tunnelstelsel wordt gezien als een belangrijk doelwit voor Israël, dat grondoperaties in de Gazastrook steeds verder heeft opgevoerd. De strijdkrachten zeggen de afgelopen dag ook lanceerlocaties voor raketten te hebben beschoten. Palestijnen zouden met automatische vuurwapens en raketten tegenaanvallen hebben uitgevoerd op Israëlische troepen.
De gewapende tak van Hamas meldde dat ook dinsdag weer gevechten plaatsvonden met Israëlische militairen. Daarbij zouden onder meer Israëlische tanks en bulldozers onder vuur zijn genomen met raketten. Israël heeft dat nog niet bevestigd.
De autoriteiten in de door Hamas bestuurde Gazastrook zeggen dat de afgelopen weken ruim 8300 doden zijn gevallen door de strijd. Israël begon met grootschalige luchtaanvallen op het dichtbevolkte kustgebied na een bloedige verrassingsaanval van Hamas op 7 oktober.
De Jordaanse koning Abdullah en zijn vrouw, koningin Rania, hebben onlangs met vertegenwoordigers van VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA en UNICEF gesproken over de humanitaire situatie in Gaza, meldt het hof op X. Zo had Abdullah het met Philippe Lazzarini, commissaris-generaal van UNRWA, over het belang van het „onmiddellijk stopzetten” van de oorlog, om zo humanitaire organisaties ongehinderd hun werk te kunnen laten doen.
Ook herhaalde de 61-jarige vorst zijn oproep aan andere landen om UNRWA te blijven steunen. Na de volledige blokkade, die Israël kort na de verrassingsaanval van Hamas afkondigde, wordt sinds afgelopen week slechts mondjesmaat humanitaire hulp toegelaten voor Palestijnse burgers in de Gazastrook.
Koningin Rania ontving dinsdag een delegatie van kinderrechtenorganisatie UNICEF om over de gevolgen te praten van het oorlogsgeweld tegen kinderen. Sinds het begin van de oorlog zijn volgens de laatste Palestijnse cijfers 8306 Gazanen gedood door aanvallen van het Israëlische leger, onder hen zouden 3457 kinderen zijn.
De Israëlische vertegenwoordiger in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, Gilad Erdan, droeg maandag op een vergadering een Jodenster. Hij verklaarde deze pas af te willen doen als de Raad de wreedheden van Hamas zou veroordelen.
„Sommigen van u hebben de laatste tachtig jaar niets geleerd. Sommigen van u zijn vergeten waarom dit orgaan is opgericht”, zei hij tegen de aanwezigen in de Veiligheidsraad.
Volgens Erdan is de Veiligheidsraad stil gebleven nadat Hamas op 7 oktober meer dan 1300 Israëliërs doodde en 230 mensen gijzelde. De Veiligheidsraad heeft tot nu toe geen enkele resolutie over het conflict aangenomen, omdat er verdeeldheid is over een staakt-het-vuren en over het afkeuren van de gruwelijke aanval van Hamas en de militaire reactie van Israël daarop.
De humanitaire hulpverlening aan de Gazastrook, die hevig onder vuur ligt van Israël, moet omhoog, aldus Philippe Lazzarini, de voorman van het Agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) van de Verenigde Naties, in een vergadering van de Veiligheidsraad maandag.
Volgens een woordvoerder van de Verenigde Naties zijn 33 vrachtwagens Gaza binnengekomen sinds het afgelopen weekend, toen Israël zijn aanvallen op het gebied opvoerde. Israël houdt de humanitaire hulpverlening aan Gaza tegen. Voor de oorlog tussen Israël en Hamas reden dagelijks vijfhonderd vrachtwagens de Gazastrook binnen. Lazzarini drong in de veiligheidsraad aan op een onmiddellijk staakt-het-vuren. Hij zei dat 64 medewerkers van UNRWA de afgelopen weken om het leven zijn gekomen.
D66-ministers uit het kabinet hebben zich uitgesproken voor steun aan de VN-resolutie waarin wordt opgeroepen tot een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. Nederland onthield zich van die stemming. „Wat D66 betreft had Nederland die resolutie gesteund”, zei demissionair energieminister en partijleider Rob Jetten eerder op maandag. „Als je het mij persoonlijk gevraagd zou hebben, zou ik vóór gestemd hebben, met een verklaring”, stelde zorgminister Ernst Kuipers aan tafel bij het praatprogramma Beau.
Jetten noemde de resolutie bij Goedemorgen Nederland „gebalanceerd”. Het is vooral belangrijk dat er een staakt-het-vuren moet komen, benadrukt hij. Dat is ook de beste manier om humanitaire hulp te bieden aan de twee miljoen Palestijnen die vastzitten in de Gazastrook, aldus de partijleider en bewindsman. Demissionair premier Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot benadrukten dat ze het expliciete recht op zelfverdediging van Israël misten in de resolutie.
Dat de resolutie daarmee uit balans is, is Jetten het „niet mee eens”, zei hij. De Tweede Kamerfractie van D66 noemde het eerder „beschamend” dat Nederland zich heeft onthouden. Kabinetsleden houden zich vaak meer op de vlakte, omdat zij gebonden zijn aan de eenheid van het kabinetsbeleid.
De redactie start een nieuw liveblog. Het vorige is hier terug te lezen.
Advertentie