China gaat miljarden extra lenen om economie te steunen
De Chinese president Xi Jinping heeft de steun voor de op een na grootste economie ter wereld opgevoerd. De steunmaatregelen zullen worden betaald door voor miljarden aan extra staatsschulden uit te geven en het begrotingstekort te verhogen. China kampt al enige tijd met een kwakkelend herstel van zijn economie. Het land heeft onder meer te maken met een flinke crisis in de vastgoedsector. Ook is het vertrouwen onder consumenten laag en geven ze minder uit.
De wetgevende macht van het land heeft nu een plan goedgekeurd om het begrotingstekort voor 2023 te verhogen tot ongeveer 3,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp), meldde het officiële staatspersbureau Xinhua News Agency. Het begrotingstekort komt daarmee ruim boven de 3 procent uit die in maart dit jaar was vastgesteld en die de regering over het algemeen ziet als een limiet voor het land.
Het plan omvat de uitgifte van extra staatsobligaties ter waarde van 1 biljoen yuan, omgerekend zo’n 130 miljard euro, in het vierde kwartaal. Dat geld zal worden gebruikt voor rampenbestrijding in bepaalde regio’s en de bouwsector, waar bedrijven onder hun grote schuldenlast dreigen te bezwijken.
China heeft de begroting zelden halverwege het jaar aangepast. Eerder gebeurde dat in 2008 in de nasleep van de aardbeving in Sichuan en tijdens de financiële crisis in Azië eind jaren negentig. De begrotingsherziening onderstreept de zorgen onder de topleiders over de vooruitzichten van de economie voor volgend jaar en de toegenomen focus van de regering op het ondersteunen van de economie en de financiële markten. Dinsdag bracht Xi volgens persbureau Bloomberg zelfs zijn eerste bezoek aan de centrale bank van het land sinds hij tien jaar geleden president van China werd.