D66-congres stemt over verbod op besnijdenis
Op het D66-congres, zaterdag in Apeldoorn, stemmen de leden over een voorstel om een verbod op besnijdenis in het verkiezingsprogramma op te nemen.
De Woerdense afdeling van D66 wil dat in het programma komt te staan dat er een ondergrens van achttien jaar komt voor „niet-therapeutische ingrepen aan de geslachtsorganen”. Meisjesbesnijdenis is al strafbaar in Nederland. „Net als meisjes hebben jongens recht op bescherming van hun grondwettelijk vastgelegde recht op integriteit”, zo staat in een toelichting.
De afdeling stelt dat een jongensbesnijdenis in veel gevallen leidt tot „een afgenomen seksualiteitsbeleving”. De D66’ers vinden dat er „geen reden” is meisjes hier wel tegen te beschermen, maar jongens niet.
Het partijbestuur adviseert „neutraal” over het voorstel en noemt de kwestie „zeer precair”. „Het gelijkstellen van jongensbesnijdenis aan meisjesbesnijdenis is wat ons betreft op dit moment –zonder verdiepend gesprek– echter niet opportuun.” „We hopen op een andere manier dit gesprek aan te gaan”, aldus het D66-bestuur.
Euthanasie
Ook ligt er zaterdag een voorstel voor om in het programma op te nemen dat D66 euthanasie uit het Wetboek van Strafrecht wil. Het bestuur noemt het „een zeer tijdig en belangrijk amendement”; het preadvies luidt dan ook: overnemen.
Hoofddoek
Verder wil een aantal leden in de D66-plannen terugzien dat de partij voorstander is van „het toestaan van de religieuze uitingen als onderdeel van het politieuniform”. De Tweede Kamerfractie stemde dit jaar nog tegen een motie waarin de regering wordt gevraagd om het dragen van bijvoorbeeld een hoofddoek of een keppeltje door agenten toe te staan. Het bestuur ziet graag „een brede discussie” binnen de partij over het onderwerp en heeft „nog geen oordeel” over het amendement, en laat dat daarom aan het congres.
Kiesdrempel
Het bestuur ontraadt een drietal amendementen over het invoeren van een kiesdrempel. In twee daarvan wordt een percentage voorgesteld: 2 procent en 3 procent. In het andere amendement is er een koppeling tussen de wens om de Tweede Kamer uit te breiden naar minimaal 260 zetels en het instellen van een kiesdrempel van twee zetels.