Binnenland

Mysteries in proces tegen Hells Angels

Zijn de drie vermoorde Hells Angels in het clubhuis van de Nomads in Oirsbeek omgebracht? Dat was een van de mysteries die donderdag bij de rechtbank in Amsterdam het proces tegen vijftien Nomads bepaalden. „Edelachtbare, ik beroep me op mijn zwijgrecht.”

J. Visscher
4 February 2005 10:30Gewijzigd op 14 November 2020 02:11
„Edelachtbare, ik beroep me op mijn zwijgrecht.” Zo klonk het tijdens het proces tegen de vijftien Nomads. Foto ANP
„Edelachtbare, ik beroep me op mijn zwijgrecht.” Zo klonk het tijdens het proces tegen de vijftien Nomads. Foto ANP

Op de avond van 11 februari 2004 hadden de Nomads in het clubhuis hun wekelijkse vergadering in de zogeheten meetingroom, een zaal met een vergadertafel en luxe stoelen. Sommige getuigen zeggen dat ze Paul de Vries, Cor Peijnenburg en Serge Wagener rond halfnegen het clubhuis hebben zien verlaten. De drie zouden in een auto zijn gestapt.

Justitie stelt zich op het standpunt dat de drie die avond in het clubhuis zijn geliquideerd. De mannen zouden tegen matrassen zijn geplaatst en zijn doodgeschoten.

Opvallend is een getuigenverklaring van een passant. Die zegt die avond een lichaam uit het raam van het clubhuis te hebben zien vallen. De man zou een shirt en donkere broek gedragen en een kalend hoofd gehad hebben. Hells Angel Jan L., die net als de andere Nomads betrokkenheid bij de moord ontkent, deed donderdag schamper over die verklaring. „Die getuige heeft zeker te veel paddestoelen gegeten.” Een andere getuige zegt op de bewuste avond in de buurt van het clubhuis schoten te hebben gehoord.

Opvallend is dat kort na de moord op de drie Nomads, nog voordat een medewerker van Rijkswaterstaat de lichamen in de Geleenbeek had gevonden, uit het huis van Paul de Vries waardevolle spullen zijn ontvreemd.

Daags na de moord is het interieur van het clubhuis in Oirsbeek waarschijnlijk vernieuwd. Op het terrein zijn spullen in vuurtonnen verbrand. Het openbaar ministerie vermoedt dat de Angels bewijsmateriaal wilden verdonkermanen. Pé S., een tot op zijn schedel getatoeëerde Angel, die donderdag vooral het woord voerde, kwam met een andere uitleg. „Na de dood van de drie hebben we een fax naar Hells Angels over de hele wereld verstuurd. We kregen veel bezoek. Het was koud. Om mensen wat warmte te geven, hebben we een vuur gestookt.”

Cruciaal punt in het proces is het bestelbusje dat de Nomads daags voor de moord hebben gehuurd. Over de reden van de huur zijn verschillende verklaringen afgelegd. In het ene verhaal ging het om vervoer van bouwmaterialen, in de andere lezing betrof het transport van potaarde, een derde verhaal ging over het verhuizen van een meisje. De rechtbank wees de Nomads op de tegenstrijdigheden. De Nomads zwegen. „Edelachtbare, ik wens me te beroepen op mijn zwijgrecht.”

Justitie denkt dat het busje is gebruikt om de drie lichamen te vervoeren naar de Geleenbeek bij Echt, waar de slachtoffers in het water zijn gedumpt. In de wielkasten van het voertuig is varkenskruid gevonden, dat ook bij die beek groeit. Onderzoek naar het varkenskruid is nog niet afgerond.

Paul de Vries werkte samen met de vermeende drugskoning Donnie K. uit Maastricht. Serge Wagener, voorheen beroepsmilitair, was de bodyguard van Donnie K. Die had weer contacten met Angelo D. Dat is de kroongetuige die belastende verklaringen heeft afgelegd over de Nomads. De aanleiding voor de moord op de drie Nomads zou de diefstal van 300 kilo harddrugs zijn. Paul de Vries zou daarbij betrokken zijn.

Pé S., een van de Nomads die dodnerdag terechtstond, ontkende van doen te hebben met drugshandel. „Ik heb mijn motor moeten verkopen om mijn advocaat te kunnen betalen.”

Afgaand op verklaringen van Angelo D. woedde er binnen het chapter van de Limburgse Nomads een machtsstrijd. Met name tussen Paul de Vries en Jack S., een van de verdachten van de moord, boterde het niet. Jack S. waren zijn zogeheten colours afgenomen. Bij de begrafenis van de drie slachtoffers droeg Jack S. die voor Hells Angels belangrijke symbolen weer.

Pé S. beklaagde zich donderdag over de uitlatingen van kroongetuige Angelo D. „Hij is paranoia. Het is een grote leugenaar.”

Het OM heeft een overeenkomst gesloten met kroongetuige Angelo D., zo maakte officier van justitie mr. G. Oldenkamp donderdag bekend. De man zit al in een getuigenbeschermingsprogramma.

Angel Marco H., die tegenover Angelo D. de moord op de drie Nomads zou hebben toegegeven, was gisteren uiterst zwijgzaam. In een verklaring bij de politie zei H., die eerder tien jaar cel voor drugshandel kreeg, dat de politie „een stok zoekt om de Nomads te slaan.”

Onderwerp van discussie was donderdag de beruchte term filty few, te lezen op de motorjacks van sommige Hells Angels. De uitdrukking zou betrekking hebben op door de Angel gepleegde moorden. Een andere uitleg is dat de term duidt op ”feestbeest”. Ook hieromtrent waren de Nomads zwijgzaam.

Klachten van nabestaanden van de drie slachtoffers dat de Nomads niet of nauwelijks morele steun verleenden, wees Pé S. van de hand. „Wij vonden het ook verschrikkelijk. Iedereen was met zijn eigen dingen bezig.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer