Brunssumse huisarts moet jaar de cel in om verkrachten patiënte
De rechtbank in Maastricht heeft een 54-jarige huisarts uit Brunssum veroordeeld tot anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk wegens verkrachting en meerdere aanrandingen van een patiënte.
De man maakte volgens de rechtbank misbruik van zijn positie als huisarts, en schaadde zodoende ook de beroepsgroep. Het Openbaar Ministerie had één jaar cel geëist, maar de rechtbank vond die eis te mild. De advocaat van de arts sprak van een heksenjacht en vroeg tijdens de behandeling van de zaak twee weken geleden vergeefs om vrijspraak.
De rechtbank acht de verkrachting en aanrandingen bewezen, mede door verklaringen van getuigen. Het was de derde keer dat Sebastiaan van P. voor de rechter moest verschijnen op verdenking van misbruik van patiënten. Vorig jaar veroordeelde de rechtbank hem tot drie jaar cel en een beroepsverbod van vijf jaar voor het verkrachten van drie vrouwen in 2016, 2017 en 2019, maar hij ging in hoger beroep. Dat beroep wordt volgende week vrijdag behandeld door het gerechtshof in Den Bosch. Van P. ontkent alle aantijgingen.
In een andere zaak werd hij vrijgesproken van verkrachting van een patiënte, om vormfouten door justitie. Wel schorste het Centraal Tuchtcollege de arts drie jaar geleden in deze zaak voor een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk.
Tijdens deze derde rechtszaak ging het om het seksueel misbruik van een vijfde patiënte, die vorig jaar aangifte heeft gedaan van misbruik door de arts in de periode 2015 tot 2020. Hij heeft volgens de rechtbank zonder noodzaak daartoe inwendig onderzoek bij de vrouw gedaan, zonder de verplichte handschoenen aan te trekken. Ook dit ontkende Van P.
Volgens de rechtbank heeft de man als huisarts misbruik van een vertrouwensrelatie gemaakt en dwong hij zijn slachtoffer in de besloten ruimte van de behandelkamer tot het dulden van seksuele handelingen. De rechtbank noemde dit een zeer ernstige inbreuk op de lichamelijke en geestelijke integriteit van het slachtoffer.
Op last van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is de arts eind augustus overigens tijdelijk gestopt met het uitoefenen van zijn beroep.