BuitenlandPost Uit

Rome haalt alles uit de kast voor Jubeljaar 2025

Het is normaal al druk op het plein tussen de Engelenburcht en de Via della Conciliazione, de brede boulevard die van de Tiber naar het Sint Pietersplein voert. Dezer dagen heerst er echter totale chaos. Het is de bedoeling dat het verkeer ondergronds gaat om zo in de buurt van het Vaticaan een ruime autovrije zone te creëren. Dat leidt tijdens de werkzaamheden tot files en opstoppingen. Op veel andere plekken in Rome stuit je nu op bouwputten en opgebroken straten – en dat zal nog wel even duren ook.

16 October 2023 19:38
beeld RD
beeld RD

Alles moet klaar zijn op 8 december volgend jaar, dag van de Onbevlekte Ontvangenis, wanneer formeel het Heilig Jaar 2025 van start gaat en Rome volstroomt met pelgrims.

Het Jubeljaar is een oeroud joods gebruik, dat in 1300 door paus Bonifatius VIII met een katholieke saus werd overgoten. Wie dat jaar naar Rome kwam, kon een royale aflaat krijgen voor zijn zonden. Goed voor de gelovigen, maar ook voor de pauselijke kas en de Romeinse middenstand. Aanvankelijk werd elke vijftig jaar een Jubeljaar, ook wel Heilig Jaar genoemd, maar later werd dat viermaal per eeuw.

Sommige pausen hebben daarnaast nog buitengewone Jubeljaren ingevoerd. Paus Franciscus wijdde 2015 aan de barmhartigheid. Als volksreligieuze attractie halen die het echter niet bij de ‘reguliere’ Heilige Jaren. In 2000 trok Rome circa 30 miljoen bezoekers, van wie ruim de helft pelgrims. De verwachting is dat dat aantal in 2025 nog wordt overtroffen. Het opvangen van al die mensen is een gigantische operatie, waarvoor ruim 4,5 miljard euro is uitgetrokken. De officiële lijst van projecten telt 87 ‘ingrepen’ van de meest uiteenlopende soort. De toegangswegen naar Rome worden opgeknapt. Het aantal metrotreinen wordt uitgebreid en verbeterd (zodat momenteel de al niet erg punctuele Romeinse ondergrondse nog trager en voller is dan gewoonlijk). Bus- en tramhaltes in de buurt van het Vaticaan krijgen interactieve elektronische infoschermen.

19748890.JPG
Sint Pietersplein in Rome. beeld AFP, Filippo Monteforte

Er worden nieuwe parkeergarages gebouwd en in de buitenwijken worden extra parkeerplaatsen aangelegd voor toeristenbussen. Er komen nieuwe openbare toiletten en fonteintjes met fris water. Daklozen die nu nog rond het Vaticaan bivakkeren, gaan naar opvangcentra in de buitenwijken. Kerken in centrum en periferie worden opgeknapt. De traditionele bestrating met basaltstenen wordt op veel plaatsen in ere hersteld. En uit het Nationaal Herstelplan wordt een half miljard uitgetrokken voor het opknappen van het archeologisch, historisch en cultureel erfgoed.

Ook wordt het slepende vraagstuk aangepakt van het stadsafval, dat de afgelopen jaren maar al te vaak op straat belandde. Dat komt mede doordat de Romeinen nu nog dumpen in plastic containers die al gauw goor, stuk dan wel overvol zijn. Daarom wordt nu geëxperimenteerd met metalen ‘intelligente’ afvalbakken, die het huisvuil samenpersen en worden gevuld via een zelf sluitende schuiflade. Burgers en bezoekers die zo netjes hun afval deponeren worden daarvoor door een jubelende container beloond met verschillende bedanktunes, waaronder een langdurig applaus en een sonoor gezongen ”halleluja”.

Meer over
Post Uit

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer