Economie

China keert terug naar rand van deflatie, ook export daalt

De consumentenprijzen in China zijn in september onverwachts onveranderd gebleven ten opzichte van een jaar geleden. Met een inflatiecijfer van nul procent is de op een na grootste economie daarmee teruggekeerd naar de rand van deflatie.

Redactie economie
13 October 2023 15:48
Containers in de haven van de Chinese stad Nigbo. beeld EPA, Michael Reynolds
Containers in de haven van de Chinese stad Nigbo. beeld EPA, Michael Reynolds

Het cijfer wijst erop dat het economische herstel van het land nog steeds kwetsbaar is en aanvullende steun nodig heeft. Economen hadden gerekend op een stijging van de consumentenprijzen met 0,2 procent in september.

De afvlakking van de inflatie volgt op een lichte stijging van 0,1 procent in augustus. Het Aziatische land leek daarmee al na een maand uit een korte periode met zogeheten deflatie te zijn gekomen. In juli gleed het land namelijk weg in deflatie, doordat de consumentenprijzen voor het eerst in meer dan twee jaar waren gedaald. Deflatie, oftewel het omgekeerde van inflatie, is vaak een slecht teken voor de groei van de economie. Dat komt doordat consumenten dan geneigd zijn hun geld op te potten omdat ze er later meer mee kunnen kopen.

Het Chinese statistiekbureau kwam ook met nieuwe gegevens over de producentenprijzen. De prijzen die fabrikanten voor hun goederen vragen, daalden vorige maand met 2,5 procent, na een daling van 3 procent in augustus. Economen hadden hier gerekend op een prijsdaling met 2,4 procent.

China kampt al enige tijd met een kwakkelend herstel van zijn economie. Het land heeft onder meer te maken met een dalende export en een flinke crisis in de vastgoedsector. Daar dreigen bedrijven onder hun grote schuldenlast te bezwijken. Ook is het vertrouwen onder consumenten laag en geven ze minder uit.

Verenigde Staten

In de grootste economie van de wereld, die van de Verenigde Staten, is er –net als in Europa– allerminst sprake van deflatie. Amerikaanse consumenten waren in september 3,7 procent duurder uit dan een jaar eerder. Daarmee is de inflatie van de afgelopen maand even hoog als in augustus, meldde het statistiekbureau van het Amerikaanse ministerie van Arbeid donderdag.

De gemiddelde prijsstijging in september ten opzichte van de voorgaande maand zwakte af naar 0,4 procent. In augustus werden producten en diensten in doorsnee 0,6 procent duurder ten opzichte van juli.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer