Waterschap Hollandse Delta overweegt ook claim tegen Chemours
Na het waterschap Rivierenland overweegt ook Hollandse Delta om de chemische fabriek Chemours aansprakelijk te stellen voor PFAS-schade. Rivierenland maakte begin deze week bekend de schade te gaan verhalen op de fabriek in Dordrecht, die jarenlang grote hoeveelheden schadelijke stoffen heeft geloosd. Het waterschap Hollandse Delta, waarvan het werkgebied eveneens rond Chemours ligt, overweegt nu hetzelfde te doen.
„We bestuderen de uitspraak en overwegen om het bedrijf aansprakelijk te stellen”, aldus een woordvoerder, die daarmee verwijst naar een tussenvonnis van de rechtbank van Rotterdam. Die bepaalde onlangs in een zaak die is aangespannen door de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden dat het chemiebedrijf in ieder geval aansprakelijk is voor de schade die tussen 1984 en 1998 is ontstaan. De zaak loopt nog door. Mogelijk wordt Chemours (en voorloper DuPont) ook verantwoordelijk gehouden voor de schades die tussen 1998 en 2012 zijn ontstaan.
Sloten en zwemplassen in de omgeving van de fabriek zijn vervuild met PFAS. Dat is een verzamelnaam voor duizenden stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid en voor het milieu. Deze stoffen breken niet af en hopen zich daardoor op in het menselijk lichaam. Het worden ook wel ‘eeuwige chemische stoffen’ genoemd. In Nederland is vooral Chemours bekend als uitstoter van PFAS.
Het waterschap Brabantse Delta, dat net als Rivierenland en Hollandse Delta wateren in de buurt van de fabriek beheert, zegt op korte termijn geen claim te gaan indienen. „Maar Brabantse Delta sluit een claim in de toekomst niet uit. Het is de vervuiler die voor de kosten op moet draaien, niet de inwoners”, aldus een woordvoerster. Net als de andere waterschappen pleit Brabantse Delta voor een verbod op PFAS.