OpinieCommentaar
Steun aan Israël juist nu noodzakelijk

Israël is zaterdag overvallen door een massale aanval van terreurorganisatie Hamas op het land. Vanuit de Gazastrook zijn tientallen terroristen door het veiligheidshek gebroken en hebben vervolgens dood en verderf gezaaid in Israël. Hoeveel slachtoffers er precies gevallen zijn, is moeilijk te zeggen, maar het is niet uitgesloten dat de aantallen in de honderden lopen.

Hoofdredactie
Israëlische soldaten worden ingezet in een gebied waar burgers zijn omgekomen in de zuidelijke stad Sderot. beeld AFP, Oren Ziv
Israëlische soldaten worden ingezet in een gebied waar burgers zijn omgekomen in de zuidelijke stad Sderot. beeld AFP, Oren Ziv

Daarnaast heeft Hamas in dorpen rond de grens van Gaza tientallen burgers en soldaten in gijzeling genomen. Op internet circuleren schokkende en weerzinwekkende beelden van Joden die, dood of levend, als oorlogsbuit door de straten van Gaza worden gesleept. Ondertussen vieren Palestijnen over de hele wereld feest.

Dat Hamas een terreurorganisatie is, was bekend. Dat die terroristen tot de meest gruwelijke dingen in staat zijn, hoeft ook niemand te verrassen. Het islamitisch extremisme heeft zaterdag z’n ware gezicht laten zien en het is te hopen dat de wereld er heel erg van schrikt. Zeker mensen die menen dat organisaties als Hamas, de Islamitische Jihad en Hezbollah eigenlijk vrijheidsstrijders zijn die ook met Joden echt geen slechte bedoelingen hebben. Wie de beelden uit Israël ziet, kan beter weten. Het is bijna onmogelijk om niet overeenkomsten te zien met hoe de Nazi’s Joden behandelden tijdens de Holocaust.

De verrassingsaanval van Hamas wordt in de media niet geheel ten onrechte gekwalificeerd als een enorme overwinning voor de terreurbeweging. Dat Israël zo verrast is en blijkbaar ook geen idee had dat deze grootschalige operatie eraan zat te komen, is huiveringwekkend.

Vrijdag 6 oktober was het precies 50 jaar geleden dat Israël in de Yom Kippuroorlog verrast werd door een gecombineerde aanval van Arabische landen. Het land werd bijna onder de voet gelopen en zelfs na 50 jaar wordt er in Israël alleen met huiver over deze verrassingsoorlog gesproken. Nu lijkt, wat de verrassing betreft, hetzelfde te gebeuren, zij het dat het nu geen buurlanden zijn die Israël aanvallen maar terroristen uit de Palestijnse gebieden.

Het is verbijsterend dat Hamas Israël zo kon verrassen. Wat is er gebeurd met de Israëlische inlichtingendiensten die gezien worden als de best geïnformeerde veiligheidsdiensten ter wereld? En hoe kan een regering, die zo hoog opgeeft van een harde aanpak van Palestijnse terroristen om de veiligheid van Israëlische burgers te beschermen, zo falen? Beelden van burgers uit het zuiden van het land die op internet schreeuwen dat niemand hen helpt terwijl leden van Hamas op het punt staan hun veiligheidskelders open te breken, zijn vreselijk om te zien. De regering van Israël heeft, mocht de rust straks weerkeren, haar burgers heel veel uit te leggen.

Voor nu is het zaak dat westerse landen als één man achter Israël gaan staan. De tijd van twijfelen en van het proberen beide kanten te vriend houden, is echt definitief voorbij. Israël verdient onvoorwaardelijke steun. Niet alleen van bondgenoot de Verenigde Staten, maar ook van de Europese Unie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer