Economie

Getronics overtuigt aandeelhouders

Niets stond Getronics donderdag meer in de weg om een definitief bod uit te brengen op branchegenoot PinkRoccade. Een overgrote meerderheid van de aandeelhouders van het automatiseringsbedrijf liet zich woensdag overtuigen van het belang van de overname.

Redactie economie
3 February 2005 09:44Gewijzigd op 14 November 2020 02:11
AMSTERDAM – Getronics topman Wagenaar gaf woensdag tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering uitleg over het bod van zijn bedrijf op PinkRoccade. Foto ANP
AMSTERDAM – Getronics topman Wagenaar gaf woensdag tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering uitleg over het bod van zijn bedrijf op PinkRoccade. Foto ANP

Dat gebeurde tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering in het Amsterdamse WTC. De overname van PinkRoccade was maandenlang de inzet van een hevige strijd tussen Getronics en concurrent Ordina. Ordina haakte echter af omdat het naar eigen zeggen niet over voldoende informatie kon beschikken, waardoor een overname te grote risico’s met zich mee zou brengen.

De overname stuit niet op weerstand bij PinkRoccade. Ook de ondernemingsraden van beide bedrijven hebben positief gereageerd. Getronics bracht donderdag een bod van 350 miljoen euro in contanten uit op PinkRoccade.

Om dat te betalen gaat het bedrijf een lening aan van ongeveer 100 miljoen euro. Aandeelhouders van Pink hebben tot eind februari de tijd om hun stukken in te leveren. Ze ontvangen daarvoor per aandeel 14,30 euro in contanten. Getronics zal uiterlijk 7 maart bekendmaken of het zijn overnamebod gestand doet. Een van de voorwaarden is dat het concern minstens 80 procent van de aandelen in handen heeft.

Het resterende bedrag wordt gevonden door een zogenaamde claimemissie. De uitgifte van de nieuwe aandelen, waarbij de aandeelhouders het recht krijgen om nieuwe stukken tegen een wat lager bedrag aan te kopen, heeft naar alle waarschijnlijkheid plaats voor de gewone aandeelhoudersvergadering. Die is op 20 april.

Als gevolg van overnamestrijd sloeg de onzekerheid bij de aandeelhouders van Getronics over de juistheid van de overname de afgelopen weken toe. Bovendien hebben de beleggers slechte ervaringen met de overname van het Amerikaanse Wang in 1999. Dat bracht Nederlandse automatiseerder aan het randje van de afgrond.

Bestuursvoorzitter K. Wagenaar wist de aandeelhouders echter te overreden. De overname van PinkRoccade, een bedrijf dat veel tweejarige contracten heeft bij de overheid, draagt volgens hem bij aan een verdere uitbouw van Getronics in Europa. In Nederland wordt de combinatie nummer één, in Engeland verdubbelt de omzet. Wagenaar typeerde aankoop van PinckRoccade als „een volgende stap” in de strategie van Getronics, dat zijn aantrekkelijkheid voor internationale klanten wil vergroten.

Hij herinnerde de honderden aanwezige aandeelhouders eraan dat bij zijn aantreden op 1 februari 2003 de koers van een aandeel Getronics op slechts 9 eurocent stond. De huidige koers ligt rond de 1,80 euro.

Voor de toekomst denkt Getronics nog aan kleinere overnames of deelnemingen in bedrijven in Frankrijk en Amerika. „Hier in Nederland worden we vaak gezien als de loodgieters in de ict, maar onze dochterbedrijven in het buitenland zijn op een zeer hoogwaardige manier bezig.” Wagenaar verwacht dat met de aankoop van de aankoop van PinkRoccade de beeldvorming in Nederland in positieve zin wordt bijgesteld.

Hij gelooft niet dat er bij PinkRoccade nog grote onopgeloste problemen zijn. Het uitgebreide boekenonderzoek heeft wat dat betreft niets aan het licht gebracht.

Dat wil niet zeggen dat de overname geen risico’s met zich meebrengt. „Ondernemen betekent risico’s nemen”, aldus de topman.

Bij een deel van de aandeelhouders bleef de scepsis bestaan. Die werd vertolkt door de voorzitter van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) P. de Vries, die keer op keer Wagenaar en de voorzitter van de raad van commissarissen M. Minderhoud bestookte met gedetailleerde vragen over de toekomstige claimemissie en de verwachten winst per aandeel.

Over dat laatste wilde Wagenaar niet meer kwijt dan dat de winst over 2005 naar verwachting zal toenemen. Uiteindelijk stemde slechts een klein deel van de aandeelhouders tegen. Onder hen bevonden zich verschillende Amerikaanse beleggers.

Door de overname ontstaat een combinatie met een omzet van ruim 3 miljard euro en circa 29.000 werknemers. De onderneming krijgt een leidende positie in de Benelux en verder een sterke positie in vooral het Verenigd Koninkrijk. De samenvoeging gaat ten koste van 400 banen in Nederland en het Verenigd Koninkrijk en moet leiden tot een kostenbesparing van tussen de 35 en 40 miljoen euro per jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer