Drie doden door schietpartijen Rotterdam; geen onderwijs vrijdag
In Rotterdam zijn op twee plekken schietpartijen geweest. Bij het Erasmus MC is een 32-jarige Rotterdammer aangehouden. Volg de laatste ontwikkelingen in dit liveblog.
Advertentie
Op het stadhuis van Rotterdam hangt vrijdag de Rotterdamse vlag halfstok. „Donderdag was een gitzwarte dag voor Rotterdam. We leven mee met alle nabestaanden en getuigen van de afschuwelijke incidenten in onze stad”, laat de gemeente weten.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zal vrijdag diverse bijeenkomsten in de stad bezoeken waar mensen kunnen napraten over wat er donderdag is gebeurd. Om welke bijeenkomsten dat precies gaat en of wethouders ook deelnemen aan herdenkingsprogramma’s was vrijdagmorgen nog niet bekend, zegt een woordvoerster van Aboutaleb. De burgemeester bezoekt vrijdag vrijwel zeker de opvanglocatie die Slachtofferhulp heeft ingericht in het Erasmus MC.
De 32-jarige man die donderdag in Rotterdam drie mensen doodde en twee branden stichtte, stond bekend als psychopaat en dierenmishandelaar. De incidenten brachten een grote schok teweeg.
Bij het Academiegebouw en de bibliotheek van de Universiteit Leiden hangen vrijdag de vlaggen halfstok. De universiteit laat weten „diep geraakt te zijn” door de dodelijke schietpartijen donderdag in Rotterdam. „Dit zal ongetwijfeld diepe sporen nalaten. De getuigen van dit drama en alle andere medewerkers en studenten van de Rotterdamse universiteit blijven achter met gevoelens van angst, ongeloof en onveiligheid”, aldus de Universiteit Leiden.
Studenten en medewerkers van de Leidse universiteit komen regelmatig in het Erasmus Medisch Centrum, waar een 43-jarige docent werd doodgeschoten. Vervolgens stichtte de dader brand in het onderwijscentrum, een grote zaal waar studenten kunnen zitten om te studeren. In het begin van de coronapandemie hielden Ernst Kuipers, toen de baas van het Erasmus MC, en Diederik Gommers daar hun eerste persconferenties over de druk op de zorg.
Meerdere studenten uit Leiden waren in het gebouw toen het incident daar gebeurde. „Met hen is ondertussen contact geweest. Zij hebben hulp aangeboden gekregen. Hierdoor komt zo’n drama natuurlijk ook voor onze gemeenschap erg dichtbij.”
De man die ervan wordt verdacht dat hij donderdag in Rotterdam drie mensen heeft doodgeschoten, moest van de Erasmus Universiteit een psychologisch onderzoek laten doen voordat hij eventueel zijn artsenbul zou krijgen. Dat heeft Stefan Sleijer, voorzitter van de raad van bestuur van het Erasmus MC en decaan van de faculteit Geneeskunde, vrijdag gezegd. Volgens Sleijer had het Openbaar Ministerie gewaarschuwd dat er twijfels waren of de man wel geschikt zou zijn om een artsenbul te krijgen. „En dat hebben we serieus genomen”, aldus de decaan.
Verdachte Fouad L. had alle tentamens met succes afgerond en zou dus basisarts kunnen worden. Maar omdat er gewaarschuwd was voor „zorgwekkend gedrag” besloot de examencommissie tot de eis van het onderzoek. De verdachte zou „psychotisch gedrag” hebben vertoond. De docent die donderdag in het Onderwijscentrum van het Erasmus MC werd doodgeschoten had voor zover bekend niets met de kwestie te maken. De zaak over het aanvullende psychologische onderzoek was nog niet afgerond, zegt Sleijer.
Sleijer noemt de gebeurtenissen van donderdag een „enorm trauma”. „Het is echt verschrikkelijk”, zei hij.
De politie Rotterdam bevestigt dat er donderdag niet meer dan drie slachtoffers zijn gevallen door de twee schietincidenten in het Erasmus MC en op het Heiman Dullaertplein. Donderdagavond was er nog enige onduidelijkheid over of er mogelijk meer slachtoffers waren. De politie laat nu weten dat er niet meer slachtoffers zijn aangetroffen.
In het Erasmus MC werd donderdag een 43-jarige docent doodgeschoten. De vermoedelijke dader, die tevens brand stichtte in het ziekenhuis, had eerder in een nabijgelegen woning een 39-jarige vrouw doodgeschoten en haar 14-jarige dochter zwaar verwond. Het meisje overleed later aan haar verwondingen.
Bij het huis van de donderdag doodgeschoten moeder en haar 14-jarige dochter hebben enkele mensen een bosje bloemen gestoken in de zwarte schermen die rondom het woningblok staan. Er heerst een verdrietige sfeer op het Heiman Dullaertplein in de Rotterdamse wijk Delfshaven, aldus een verslaggever ter plaatse. Politie is op het plein in gesprek met buurtbewoners. Er wordt gehuild en sommige mensen omhelzen elkaar.
Nadat de 32-jarige verdachte de 39-jarige vrouw en haar dochter had neergeschoten, stichtte hij brand in zijn eigen woning in het woningenblok. Daarna ging hij naar het Erasmus Medisch Centrum, waar hij een 43-jarige docent doodschoot. Hij stichtte ook in het ziekenhuis brand.
Bij het Erasmus MC heerst een dag na de schietpartij een gelaten sfeer onder de werknemers. Toch gaat voor de meeste ziekenhuismedewerkers het werk „gewoon weer door”, zegt een medewerker tegen een verslaggever ter plaatse. Wel zal er in het ziekenhuis onderling veel nagepraat worden.
Een vrouwelijke werknemer die donderdag aanwezig was tijdens het schietincident zegt „rustig te zijn” en gelooft dat „alles nu onder controle is.” Een andere medewerker laten weten nog altijd „gechoqueerd” te zijn en heeft „onrustig geslapen”.
Een mannelijke werknemer laat weten dat hij donderdag nog gemaild was voor eventuele slachtofferhulp, maar zegt vrijdagochtend: „Ik zit er niet meer zo mee.”
Bij het ziekenhuis is geen politie meer aanwezig. Wel staan er veel busjes voor brandschadeherstel voor de deur.
Een vrouw die werkt op de kliniek Urologie & Gynaecologie vond de rit in de metro vanmorgen „nog een beetje eng”, maar gaat ervan uit dat het op de kliniek waar zij werkt „veilig zal zijn”. Een andere vrouw, die werkt op de afdeling Hematologie, was er donderdag niet. De „tranen stroomden over de wangen” toen ze op tv zag wat haar collega was overkomen. Dat ook een vrouw en haar 14-jarige dochter zijn doodgeschoten, noemt ze „verschrikkelijk”.
Het Erasmus MC kan desgevraagd nog geen verklaring geven over de gebeurtenissen van donderdag. Het ziekenhuis is nog druk bezig met nazorg voor medewerkers en studenten. „Het is een enorme schok geweest”, laat een woordvoerder weten. Mogelijk volgt er later op de vrijdag nog een statement van het ziekenhuis.
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het Erasmus MC eerder gewaarschuwd voor de man die donderdag is opgepakt voor de fatale schietincidenten in Rotterdam. GeenStijl publiceert een brief van het OM aan het Erasmus Medisch Centrum daarover.
Het Erasmus MC was voornemens de man een diploma tot basisarts toe te kennen en in de waarschuwingsbrief van het OM staat dat de man „verschillende keren met politie en justitie in aanraking is gekomen, hetgeen ook tot een veroordeling door de rechtbank in Rotterdam heeft geleid”. Eerder op de dag maakte de politie bekend dat de man veroordeeld is voor dierenmishandeling. Het is niet duidelijk wanneer de brief is verstuurd.
De man kwam de afgelopen jaren meerdere malen in aanraking met justitie vanwege dierenmishandeling, zo blijkt uit rechtbankstukken. Zo moest hij in januari van dit jaar op een zitting verschijnen voor het schoppen en gooien van een hond. In 2021 werd hij beschuldigd van onder meer het schieten van een pijl op een duif en onder andere het mishandelen van een konijn waarbij hij het dier in de struiken had gegooid en/of geschopt zou hebben.
Het OM wijst het Erasmus erop dat deze informatie wordt verstrekt om „u te ondersteunen in het uitoefenen van uw rol als verstrekker van basisdiploma’s en - zo nodig - die maatregelen te treffen die u passend en geboden voorkomen”.
Of het Erasmus MC actie heeft ondernomen na de waarschuwing door het OM is niet duidelijk. Het Erasmus was donderdagavond niet bereikbaar voor commentaar.
Het politieonderzoek is donderdagavond nog in volle gang bij het Heiman Dullaertplein in de Rotterdamse wijk Delfshaven, waar een 32-jarige man eerder op de dag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter neerschoot. De vrouw stierf ter plekke, het meisje overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.
Voor een blok woningen, waar de eerste schietpartij gebeurde en de brand uitbrak in het huis van de verdachte, staan zwarte schermen. Om de hoek zijn forensische rechercheurs aan het werk bij een witte politietent, waar een lichaam ligt onder een wit laken, vermoedelijk van de omgekomen vrouw.
Omwonenden die nog niet terug naar huis kunnen, hebben onderdak gekregen in hotels, vertelde burgemeester Ahmed Aboutaleb die eerder op de avond met bewoners sprak in een tegenovergelegen ruimte van de gemeente. Het is niet bekend om hoeveel mensen het gaat.
De verdachte opende na de schietpartij in de buurt waar hij zelf ook woont, het vuur in een leslokaal in het Erasmus Medisch Centrum. Hierbij kwam een 43-jarige docent om het leven.
Advertentie
Al het onderwijs op de locatie Erasmus MC gaat vrijdag niet door. Geplande examens op campus Woudestein gaan wel door. Dat melden het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). De EUR stelt dat geplande examens op campus Woudestein wel doorgaan, maar dat er begrip is voor studenten „die daar nu door dit incident niet toe in staat zijn”.
Het Erasmus MC meldt donderdagavond in een verklaring op de website dat de gebeurtenissen op het Erasmus MC donderdag grote impact hebben „op onze medewerkers, bezoekers en patiënten. Niet alleen de schietpartij zelf, maar ook de gebeurtenissen die erna volgden. Medewerkers, bezoekers en patiënten zijn ontzettend geschrokken van de inval van de arrestatieteams, de brand in het Onderwijscentrum en de ontruiming van de diverse gebouwen.”
Het Rotterdamse ziekenhuis spreekt van „een schokkend incident”. Slachtofferhulp is ingeschakeld en psychosociale hulpverleners van het Erasmus MC zijn er voor mensen die daar behoefte aan hebben, zo meldt het ziekenhuis. Ook studenten kunnen nazorg krijgen en komen vrijdag bij elkaar om na te praten.
Het pand aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein waar donderdagmiddag brand uitbrak, is de woning van de 32-jarige man die is opgepakt voor de dodelijke schietincidenten in die stad. De politie zegt ervan uit te gaan dat de man het vuur zelf heeft aangestoken.
De brand brak uit kort nadat de Rotterdammer een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter dodelijk had verwond. Zij woonden ook aan het Heiman Dullaertplein. In een persconferentie over de schietpartijen kon de Rotterdamse hoofdofficier van justitie nog niets zeggen over hun onderlinge relatie.
De 32-jarige verdachte schoot later op donderdag ook een docent van het Erasmus MC dood. De man studeerde aan de Erasmus Universiteit, maar of hij ook les kreeg van de omgekomen docent is nog niet duidelijk.
De 43-jarige man, een docent, die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, werkte ook als huisarts op een gezondheidscentrum in de Rotterdamse wijk Katendrecht. Bestuurder René Baljon van Stichting Zonboog waar het gezondheidscentrum onder valt, bevestigt dat na berichtgeving in het AD.
Op de website van het gezondheidscentrum staat dat het centrum vrijdag en maandag is gesloten „wegens het overlijden van onze collega tijdens het tragische schietincident”. Volgens Baljon kan dat langer zijn, afhankelijk van de wensen van de collega’s van de doodgeschoten arts. „Dit is afschuwelijk en heeft vreselijk veel impact”, zegt Baljon. „We bekijken dagelijks hoe het gaat. Maar dit worden hele moeilijke dagen, weken en misschien wel veel langer.”
De medewerkers worden vrijdagochtend op de hoogte gebracht. Vervolgens worden ook de patiënten geïnformeerd. Zolang de praktijk op Katendrecht gesloten is, vangen andere gezondheidscentra die Stichting Zonboog in de buurt heeft spoedeisende patiënten op, zegt Baljon.
Het 14-jarige meisje dat donderdag is neergeschoten in een huis aan het Heiman Dullaertplein is overleden. Dat meldt de politie. Door de schietincidenten donderdag in Rotterdam overleed ook haar 39-jarige moeder. In een leslokaal in een bijgebouw van ziekenhuis Erasmus schoot de dader ook een 46-jarige man, een docent, dood.
Mogelijk is er nog een slachtoffer gevallen bij de schietpartijen in Rotterdam. Dat zei de Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke tijdens een persconferentie van de driehoek in het stadhuis. Wel is bekend dat er een 39-jarige vrouw en 46-jarige man om het leven zijn gekomen. Een 14-jarig meisje, de dochter van de vrouw, ligt zwaargewond in het ziekenhuis.
„We hebben het nog niet allemaal bevestigd kunnen krijgen, want we zitten soms ook met het probleem dat je via de ziekenhuizen nog niet direct alles scherp krijgt. Er zou sprake zijn van mogelijk nog een slachtoffer, maar dat kan ik op dit moment nog niet aangeven. Ik sluit niet uit dat er nog een ander slachtoffer kan zijn.”
Voor de schietpartijen is een 32-jarige man aangehouden. Over zijn motief is nog niks bekend.
„De ontzetting is groot na de dramatische gebeurtenissen in Rotterdam van vanmiddag”, laat demissionair premier Mark Rutte weten op het sociale medium X in een reactie op de schietpartijen in die stad.
„Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers van het geweld, hun naasten en naar alle mensen die in grote angst hebben gezeten. Veel dank aan de mensen van de diensten voor hun optreden en hulpverlening ter plaatse”, zegt de premier verder.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben gereageerd op de schietpartijen in Rotterdam. „Ons hart gaat uit naar de familie en vrienden van de slachtoffers van de geweldsdaden van vanmiddag in Rotterdam”, laat het paar weten in een reactie.
„Wij leven met u mee bij dit intense verdriet en begrijpen uw ontreddering. Ook denken wij aan iedereen die in angst verkeerde tijdens en na deze gruwelijke acties”, vervolgt het koningspaar. „Veel dank aan politie en hulpverleners voor hun toegewijde inzet.”
De 32-jarige man uit Rotterdam die is opgepakt na de dodelijke schietpartijen donderdag in Rotterdam, moet vrijdag voor het eerst naar de rechter-commissaris gaan. „En zoals het er nu uitziet zal hij aanstaande maandag of dinsdag worden voorgeleid”, zegt hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar.
De rechter-commissaris moet beslissen of de politie hem langer vast mag houden.
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb spreekt van een „afschuwelijk incident” dat zich heeft afgespeeld in zijn stad. Hij sprak tijdens een persconferentie zijn medeleven uit aan de nabestaanden van de omgekomen slachtoffers. Drie mensen, onder wie een 14-jarig meisje, zijn neergeschoten. Twee van hen zijn overleden, een 39-jarige vrouw en een 46-jarige man.
Aboutaleb prees ook de snelheid waarmee het arrestatieteam, dat een 32-jarige verdachte heeft aangehouden, heeft gehandeld. De burgemeester zei „boos en verdrietig” te zijn over de gebeurtenissen in de stad.
De verdachte van de dodelijke schietpartijen in Rotterdam is een student aan het Erasmus MC. Dat werd donderdagavond duidelijk tijdens een persconferentie over de incidenten.
Bij de schietpartijen donderdag in Rotterdam zijn op twee verschillende locaties twee mensen omgekomen: een 39-jarige vrouw en een 46-jarige man. Volgens de Rotterdamse politie woonde de verdachte in de buurt van de overleden vrouw.
De precieze relatie tussen de verdachte en de overleden man, een docent aan het Erasmus MC, is volgens de politie nog onduidelijk. Op de vraag of de verdachte eerder is afgewezen voor een opleiding aan het Erasmus MC zegt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb dat dat een scenario is „waar we rekening mee houden”.
Bij de schietincidenten donderdag in Rotterdam zijn op twee verschillende locaties twee mensen omgekomen: een 39-jarige vrouw en een 46-jarige man. De dochter van 14 jaar van de 39-jarige vrouw is zwaargewond geraakt. Dat zei Fred Westerbeke, de hoofdcommissaris van de Regionale Politie Eenheid Rotterdam, tijdens een persconferentie donderdagavond die de gemeente Rotterdam houdt over de twee schietincidenten in de stad. De bijeenkomst is in het stadhuis van Rotterdam.
Een 32-jarige man uit Rotterdam is opgepakt. De man schoot de vrouw en haar dochter neer in een woning aan het Heiman Dullaertplein. Daarna stichtte hij ook brand. In een leslokaal in een bijgebouw van ziekenhuis Erasmus schoot hij een 46-jarige man, een docent, dood.
De 32-jarige man die is opgepakt voor de dodelijke schietincidenten donderdag in Rotterdam is een bekende van justitie. In 2021 is hij vervolgd en veroordeeld voor dierenmishandeling, zei hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar.
Volgens Hillenaar wordt de man momenteel verhoord en werkt hij mee aan het onderzoek. „Over het motief kunnen we nog niets zeggen.”
Het Erasmus MC is weer open voor mensen die patiënten willen bezoeken. Dat meldt het ziekenhuis op X, voorheen Twitter. Eerder op de dag riep het Erasmus MC mensen op niet naar het ziekenhuis te komen, nadat er een schietpartij was geweest en er brand was gesticht in het ziekenhuis.
Mensen die daar behoefte aan hebben, kunnen vrijdag met een psycholoog en zogeheten studentenhosts spreken over de schietpartij bij het Erasmus MC donderdag. De Living Room in het Langeveld Building is geopend van 14.00 tot 16.00 uur voor studenten, medewerkers en medewerkers van Erasmus MC en andere betrokkenen.
Mensen die in het Erasmus MC waren toen daar een schietincident gebeurde, moeten met hun handen omhoog naar buiten. Dat vertelt een medewerker van het ziekenhuis tegen een verslaggever ter plaatse.
Een 24-jarige vrouw die werkt in de back-office van de intensive care van het ziekenhuis vertelt dat ze net aan haar dienst zou beginnen toen ze schoten hoorde vanuit de collegezaal tegenover haar kantoor. Ze heeft niks gezien, zegt ze, maar is meteen een kamertje en daarna de garage ingerend waar ze zich in haar auto verstopt heeft. „Ik ben erg geschrokken, het is heel heftig wat er is gebeurd.” Ook haar collega’s renden alle kanten op. „Het was chaos”, aldus de vrouw.
De verslaggever zag ook hoe mensen in rolstoelen en ziekenhuisbedden naar buiten gerold werden. Een BHV’er vertelt dat de niet-acute gevallen elders in de buurt worden opgevangen, samen met het verplegend personeel.
Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz leeft mee met de mensen in Rotterdam. Ze vestigt de aandacht ook op de hulpdiensten „die daar nu heel hard werken om de rust hier ook terug te brengen”.
„Mijn en onze gedachten zijn bij slachtoffers, omstanders, familie, vrienden, hulpverleners en politieagenten”, zei Yesilgöz op een bijeenkomst in Brussel. De gebeurtenissen in Rotterdam laten „ook maar weer zien wat voor belangrijk werk onze vrouwen en mannen daar doen”.
Ook Yesilgöz’ Belgische collega’s Annelies Verlinden en Vincent Van Quickenborne betuigden hun medeleven. Ze wensen Rotterdam „veel sterkte”.
Zorgminister Ernst Kuipers spreekt van „zorgelijke berichten” over schietincidenten vlakbij en in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. De demissionair bewindsman volgt „alle ontwikkelingen voor- en achter de schermen op de voet en leeft mee met slachtoffers en betrokkenen”, laat hij desgevraagd weten.
Kuipers was voordat hij in 2021 aantrad als minister de hoogste baas van het Rotterdamse ziekenhuis.
De man die wordt verdacht van de twee schietincidenten donderdag in Rotterdam is niet op het helikopterplatform van het Erasmus MC aangehouden, maar eronder. De politie heeft haar eerdere bericht daarover gecorrigeerd.
De mogelijke schutter werd overmeesterd aan de zuidkant van het ziekenhuis, bij de Westzeedijk. Het gaat om een 32-jarige man uit Rotterdam. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor schieten en brandstichten bij een woning aan het Heiman Dullaertplein in de wijk Delfshaven. Daarbij vielen twee gewonden. Daarna zou hij iemand hebben neergeschoten in een leslokaal van het Erasmus MC aan de Rochussenstraat. Ook in het ziekenhuis zelf zou hij brand hebben gesticht. De drie slachtoffers zijn volgens de politie zwaargewond.
De brand die donderdagmiddag was gesticht in het Erasmus MC door de dader van het schietincident daar, is onder controle. De politie zoekt nog uit of de schutter meer slachtoffers heeft gemaakt tijdens zijn tocht door het ziekenhuis.
Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond zegt dat het ziekenhuis gewoon in bedrijf is wat betreft de patiënten die daar liggen. Operaties die bezig waren, zijn voor zover bekend gewoon doorgegaan, meldt de zegsman. Wel heeft het Erasmus MC patiënten die nog behandeld moesten worden opgeroepen om niet naar het ziekenhuis te komen.
Of het gebouw waar het schietincident en de brand plaatsvonden helemaal leeg is, is niet bekend. Mensen die behoefte hebben aan opvang kunnen terecht bij De Machinist aan de Willem Buytewechstraat, dicht bij het Erasmus MC.
Door de schietincidenten donderdag in Rotterdam zijn enkele doden gevallen. De politie zegt dat er „dodelijke slachtoffers” zijn, maar noemt geen precies aantal.
De politie geeft aan eerst familie en nabestaanden te willen informeren. „Later zullen we verdere toelichting geven.”
Een 32-jarige man uit Rotterdam aangehouden. Hij wordt verdacht van schieten en brandstichting in een woning aan het Heiman Dullaertplein in de wijk Delfshaven. Daarna zou hij iemand hebben neergeschoten in een leslokaal van het Erasmus MC. Vervolgens zou hij het ziekenhuis in zijn gelopen en daar brand hebben gesticht. Het is niet bekend waar de doden zijn gevallen.
Advertentie