Premier Armenië stelt dat etnische zuivering al is begonnen
De Armeense premier Nikol Pashinyan zegt dat de „etnische zuivering” waar veel mensen in Nagorno-Karabach voor vrezen al aan de gang is. Er zijn al meer dan 28.000 „gedwongen ontheemden” naar Armenië gevlucht.
Dat is al bijna een kwart van de totale geschatte bevolking. Volgens Pashinyan is die vluchtelingenstroom een gevolg van de etnische zuivering van het gebied. Hij roept in een gesprek met Amerikaanse functionarissen op tot ingrijpen. „Het is nu heel belangrijk om concrete maatregelen te nemen om verdere escalatie en grotere problemen te voorkomen.”
Nagorno-Karabach hoorde al officieel bij Azerbeidzjan, maar wordt voornamelijk bewoond door etnische Armeniërs. Het bestuur van de regio wilde zich afscheiden van Azerbeidzjan, maar de separatisten konden niet optreden toen Azerbeidzjan vorige week de enclave aanviel. De separatisten beloofden hun wapens te zullen inleveren. Sindsdien zijn veel Armeniërs daar bang voor etnische zuiveringen.
Volgens Azerbeidzjan hebben de etnische Armeniërs niets te vrezen. De president heeft hen opgeroepen te blijven en zei hun rechten te respecteren. Hij wil de regio in Azerbeidzjan laten „integreren”.
Duitsland pleit intussen voor internationale waarnemers in de enclave en roept Azerbeidzjan op deze groep binnen te laten. Dat zou volgens Berlijn aantonen dat het land serieus is over het waarborgen van de veiligheid van de etnische Armeniërs in de betwiste regio.
Duitsland kijkt met zorg naar de situatie en is van mening dat er transparantie nodig is. „Samen met onze partners doen we er alles aan om zo snel mogelijk waarnemers te sturen”, aldus minister Annalena Baerbock van Buitenlandse Zaken.
Volgens de regering van Azerbeidzjan is een overleg met Armenië dinsdag „behoorlijk constructief” verlopen. De buitenlandadviseur van de Azerbeidzjaanse president ziet kansen op een uitweg uit het conflict, zei hij na afloop van een gesprek met zijn Armeense collega in Brussel.
De Armeense premier en de Azerbeidzjaanse president denken erover elkaar volgende week te spreken, meldde EU-kopstuk Charles Michel, die al langer in de Kaukasus bemiddelt. Ze zouden elkaar kunnen ontmoeten tijdens een top van Europese leiders in de Zuid-Spaanse stad Granada.
De buitenlandadviseurs van de twee landen bespraken dinsdag „mogelijke concrete stappen om het vredesproces tussen Armenië en Azerbeidzjan vooruit te brengen”, aldus Michel. Het ging onder meer „over de afbakening van hun grenzen, veiligheid, bereikbaarheid en humanitaire noden”.