Nieuwe WAO vroegtijdig in de problemen
De nieuwe WAO, die vanaf volgend jaar het leger arbeidsongeschikten moet terugdringen, stuit voor de start al op problemen. De uitvoerder van de WAO, het UWV, heeft bij minister De Geus van Sociale Zaken aangedrongen op uitstel van de nieuwe, strengere wet. De instantie heeft meer tijd nodig om verzekeringen voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten aan te kunnen bieden.
De werkgevers en vakbonden grijpen de problemen aan om te pleiten voor hun oude stokpaardje. De regeling voor mensen die nog gedeeltelijk kunnen werken, moet exclusief door commerciële verzekeraars worden uitgevoerd. Verzekeringsmaatschappijen prikkelen werknemers optimaal om zo snel mogelijk weer volledig te gaan werken, redeneren zij.
„Nu steeds duidelijker wordt dat overheidsuitvoerder UWV er niet in slaagt om werkgevers verzekeringen aan te bieden voor gedeeltelijk arbeidsgeschikte werknemers, moet dit onderdeel van de nieuwe WAO in handen komen van private partijen", aldus werkgeversorganisaties VNO–NCW, MKB Nederland, LTO–Nederland en de vakcentrales FNV, CNV en MHP.
De sociale partners accepteren geen vertraging van de invoering van de nieuwe WAO, de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). Minister De Geus zegt nog steeds aan te koersen op invoering op 1 januari 2006, maar hij weet niet zeker of dat gaat lukken. Wel moet de oplossing van de problemen bij het UWV, maar ook bij de Belastingdienst, volgens hem een kwestie zijn van weken, geen maanden. „Bij zo’n ingrijpende wetswijziging moet je helemaal niet vreemd opkijken als je tegen zo’n kolossaal probleem oploopt".
De minister spreekt van razend ingewikkelde technische problemen die zijn ontstaan door een samenloop van omstandigheden zoals de invoering van een nieuwe manier om de sociale premies te heffen. Daarbovenop worden deze taken overgeheveld van het UWV naar de Belastingdienst.
Het kabinet spreekt vrijdag over de nieuwe WAO. Dan staat een kritisch advies van de Raad van State over de WIA op de agenda. De raad betwijfelt onder meer of de veranderingen de bezuinigingen opleveren die het kabinet ervan verwacht.
Volgens De Geus concludeert het adviesorgaan van de overheid dat het nieuwe stelsel „misschien niet zo streng is als verwacht". Daarbij wijst hij erop dat het kabinet met werkgevers en de vakbeweging bij het sluiten van het sociaal akkoord in november heeft afgesproken geplande ingrepen in de WAO te verzachten.