Britse premier Sunak zwakt klimaatplannen af: nieuwe aanpak nodig
De Britse premier Rishi Sunak heeft aangekondigd dat het Britse klimaatbeleid gaat veranderen. Een verbod op de verkoop van auto’s met benzine- en dieselmotoren wordt uitgesteld van 2030 naar 2035. Sunak houdt wel vast aan het voornemen om in 2050 klimaatneutraal te zijn, maar dat doel moet volgens hem op een „pragmatische” manier worden bereikt.
De conservatieve premier noemde klimaatverandering een van de grootste uitdagingen van onze tijd, maar vindt ook dat een nieuwe aanpak nodig is. Hij wil naar eigen zeggen voorkomen dat Britse burgers in een tijd van hoge inflatie te maken krijgen met nog meer lastenverhogingen.
Sunak zegt dat niemand in de politiek „de moed heeft gehad” om burgers uit te leggen welke prijs betaald moet worden om de uitstoot van broeikasgassen ingrijpend terug te brengen. Nieuwe belastingen om vliegen en vlees eten te ontmoedigen komen er wat hem betreft niet. Ook worden plannen afgezwakt om cv-ketels uit te faseren.
Sommige plannen van Sunak waren al uitgelekt via de BBC. Oud-premier Boris Johnson had zijn partijgenoot opgeroepen niet te morrelen aan de toezeggingen die zijn land heeft gedaan op klimaatgebied. Het verkoopverbod op benzineauto’s vanaf 2030 was een van de klimaatplannen van Johnson.
De Britse regering benadrukt dat ze vasthoudt aan haar klimaattoezeggingen. Het Britse klimaatbeleid zou echter zo succesvol zijn dat sommige geplande maatregelen geschrapt kunnen worden. Die zouden niet meer nodig zijn om de geplande reductie van de uitstoot in 2030 en 2035 te halen.
De oppositie reageert teleurgesteld op de klimaatplannen van de premier. Ed Davey van de Liberal Democrats zegt dat zijn land nu weer „achteraan in de rij” komt te staan, terwijl andere landen juist aan het innoveren zijn. Hij concludeert dat de premier kennelijk bang is voor de rechtervleugel van zijn partij.
Jonathan Ashworth van Labour uit vergelijkbare kritiek. Hij noemt de premier „zeer zwak” en verwijt Sunak de stabiliteit van de economie te ondermijnen. Kirsty Blackman van de Scottish National Party spreekt over een „verwoestende aanval van de conservatieven op belangrijke klimaatdoelen”.
In Britse media wordt voorspeld dat de nieuwe klimaatkoers waarschijnlijk goed valt bij veel partijgenoten van de premier. Kiezers kunnen zich mogelijk volgend jaar al uitspreken over het beleid de regering. Dan worden nieuwe landelijke verkiezingen verwacht. De Conservatieve Partij van Sunak staat momenteel in de peilingen ver achter op Labour.