OpinieBrief van de hoofdredactie

RD propageert geen klimaatalarmisme of maakbaarheidsdenken

Maandagmorgen vertrok een van onze collega’s, Richard Donk, naar het rampgebied in Marokko om verslag te doen van de gevolgen van de aardbeving rond Marrakesh. Hij was nauwelijks ter plekke of een nieuwe ramp voltrok zich in Noord-Afrika. De hevige storm die eerst Griekenland teisterde, stak de Middellandse Zee over en veroorzaakte zware regenval langs de kust van Libië. Op sommige plaatsen viel in één etmaal meer dan 400 millimeter regen. Een enorme vloedgolf overspoelde de stad Derna. Daar zijn nu meer dan 11.000 doden geteld.

Hoofdredactie
16 September 2023 11:10Gewijzigd op 16 September 2023 11:51
beeld RD
beeld RD

U kunt zich voorstellen wat zulke berichten met ons doen, of je nu je ter plekke aan het werk bent of op de Apeldoornse redactie foto’s zoekt bij de artikelen. Ook een doorgewinterde journalist voelt zich dan een nietig mensje en kijkt met ontzag naar de gevolgen van dit natuurgeweld. Daar komt nog wat bij: je beseft dat het hier voor duizenden mensen in een enkel uur tijd eeuwigheid geworden is.

Klimaat

Diezelfde maandag schreven onze collega’s over de klimaatprotesten op de A12 van vorige week zaterdag. Dit was al de achtste snelwegblokkade en daarom kozen we deze keer voor een reportage.

”Willen jullie in het RD eens stoppen over het klimaat”, vraagt een lezer ons. Een ander: ”Is het RD klimaatangst aan het propageren?” Van tijd tot tijd krijgen we zulke reacties. Ik begrijp de zorg van deze lezers wel. De snelwegblokkades gaan alle perken te buiten en veroorzaken veel irritatie. SGP-Kamerlid Bisschop noemde de actie ondermijnend, ontwrichtend en gevaarlijk. Ook in het commentaar van het RD hebben we erop gewezen dat deze acties illegaal zijn.

Maar waarom krijgen deze demonstranten dan toch een podium in het RD, inclusief een verslag van een dubieuze klimaatkerkdienst? Die vraag is niet moeilijk; we vinden het nieuwswaardig. Er waren vorige week zaterdag 12.000 mensen op de been. Daarna waren er dagelijks demonstraties, inclusief protesten van scholieren en hoogleraren in toga.

Voor alle duidelijkheid: journalistieke aandacht voor zo’n demonstratie betekent natuurlijk niet dat de redactie daar achter staat. Om dat duidelijk te maken, stellen we kritische vragen, plaatsen we kritische opinieartikelen en commentaren en laten we voor- en tegenstanders met elkaar in gesprek gaan over de vraag of je op die manier mag protesteren. Terzijde, dat deden we óók toen boeren de snelwegen blokkeerden en omgekeerde vlaggen ophingen.

Wat we over deze A12-protesten schrijven, is dus niet bedoeld als steun in de rug voor asfaltplakkers en al helemaal niet om het klimaatalarmisme aan te wakkeren. Toch vinden we het belangrijk om aandacht te besteden aan de klimaatverandering en de gevolgen daarvan. Niet voor niets begon ik deze brief met de overstromingen in Libië. De World Meteorological Organization–het ‘KNMI’ van de Verenigde Naties– stelde dinsdag dat er een duidelijk verband is tussen de opwarming van de aarde, de hoge watertemperatuur en de hevige regenval in Libië.

Die vloedgolf is maar één van de vele extreme weersverschijnselen van afgelopen zomer. Die ging gepaard met uitgebreide bosbranden in Canada en Hawaii en hittegolven op meerdere continenten. De NASA bevestigde deze week nog dat de zomer van 2023 de warmste is sinds het begin van de metingen in 1880. Die opwarming is een feit en wetenschappers twijfelen er ook niet over dat die –op z’n minst gedeeltelijk– toe te schrijven is aan de menselijke voetafdruk: ons energieverbruik en ons consumptiepatroon.

Maakbaarheidsgeloof

Vandaar ook de aandacht voor duurzaamheid en rentmeesterschap in het RD. Die is niet ingegeven door een seculier maakbaarheidsgeloof. Nee, God regeert, en zonder Zijn wil valt er geen regendruppel op de aarde. Niet de mens bedient de ‘thermostaat van de aarde’. Maar dat besef van afhankelijkheid van God sluit onze menselijke verantwoordelijkheid niet uit, maar in.

Steef de Bruijn
Reageren? Hoofdredactie@rd.nl

Meer over
Hoofdredactie RD

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer