Muziek
Sonante Vocale viert zilveren jubileum met ”Ein deutsches Requiem” Brahms

Vocaal ensemble Sonante Vocale bestaat ruim 25 jaar. Het gezelschap viert dat jubileum op zaterdag 28 oktober in de Sint-Joriskerk in Amersfoort met een uitvoering van ”Ein deutsches Requiem” van Brahms.

Redactie muziek
beeld Sonante Vocale
beeld Sonante Vocale

Sonante Vocale werd in februari 1997 opgericht als de eerste oratoriumvereniging in reformatorische kring. Initiatiefnemer was destijds RD-redacteur Evert van Dijkhuizen, de eerste dirigent werd Arie Loonstra. Even later zouden meer reformatorische oratoriumverenigingen volgen, zoals Canto di Lode (ook onder leiding van Arie Loonstra) en Psallite Deo (onder leiding van Piet den Uil).

Na Loonstra had Theone Bakker-van de Weg de leiding bij Sonante Vocale, opgevolgd door Bram Stellingwerf. Sinds 2009 dirigeert Patrick Pranger het Amersfoortse gezelschap, dat uit zo’n zestig koorleden bestaat. „Het koor gaat voor hoogstaande muzikale kwaliteit en authenciteit bij de uitvoering van een breed scala aan klassieke werken”, aldus het persbericht. In dat kader voerde Sonante Vocale de achterliggende jaren meerdere grotere koorwerken uit, waaronder Bachs ”Hohe Messe” (2016), Bachs ”Matthäus Passion” (2012) en ”Die Schöpfung” van Haydn (2011). In 2020 zou het koor Bachs ”Johannes Passion” uitvoeren, maar dat concert ging niet door vanwege corona.

In 2009 maakte Patrick Pranger zijn debuut bij Sonante Vocale met een uitvoering van ”Ein deutsches Requiem” van Johannes Brahms (1833-1897). Ter gelegenheid van het zilveren jubileum voert het koor dat werk opnieuw uit. Het stuk van Brahms vormt „een hoogtepunt uit de koormuziek”, aldus het koor in een toelichting. „Toen Brahms zijn ”Requiem” schreef, brak hij met een eeuwenoude tradie. Tot dan toe was het requiem een katholieke mis voor de doden, gezongen in het Latijn. Brahms sloeg een heel nieuwe weg in. Met teksten uit de Lutherbijbel richtte de componist zich in de volkstaal tot de nabestaanden met woorden en klanken van troost. Het zevendelige werk is een indringende ontmoeting met de sterfelijkheid van de mens, maar vooral ook met hoop die verder reikt dan de dood.”

Aan de uitvoering op 28 oktober werken Elise van Es (sopraan), Quirijn de Lang (bariton) en het Nederlands Begeleidingsorkest mee. Patrick Pranger heeft de leiding.

De avond begint om 20.00 uur. Kaarten kosten 15 en 25 euro. Kinderen tot en met 8 jaar zijn gratis.

Lees in Digibron het RD-interview uit december 1996 met Evert van Dijkhuizen en Arie Loonstra ter gelegenheid van de oprichting van Sonante Vocale.

Meer informatie over het concert op 28 oktober: www.sonantevocale.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer