Duitse Bondsdag keurt in meerderheid ‘verwarmingswet’ goed
Na maandenlange politieke conflicten heeft een meerderheid van de Duitse Bondsdag een wetsontwerp goedgekeurd waarmee de verwarming van panden met fossiele brandstoffen op den duur vrijwel moet worden uitgebannen. Van de aanwezige parlementariërs stemden er 399 voor het omstreden wetsontwerp, 275 tegen en 54 parlementsleden onthielden zich van stemming. Het voorstel gaat nu eind september naar de Bondsraad, de Duitse senaat.
Iedere verwarming van een pand die wordt aangesloten moet straks volgens de regelgeving worden gevoed door minstens 65 procent hernieuwbare energie. De wet zou in 2024 ingaan, maar eerst alleen gelden in nieuwbouw. Bestaande panden kunnen nog enige tijd een op olie of gas gestookte verwarming aansluiten. De vorige Duitse regering heeft zich ten doel gesteld dat het land in 2045 klimaatneutraal moet zijn. Minister van Klimaat en Energie Robert Habeck zei dat deze regering er nu concreet iets aan doet en de ‘verwarmingswet’ zou daar goed voor zijn.
Een voorman van de christendemocratische oppositie, Alexander Dobrindt (CSU), zei dat deze maatregel mensen armer maakt en over de gewijzigde tekst van het wetsontwerp heeft het parlement nauwelijks kunnen debatteren. In de ogen van de oppositie is de wet erdoorheen gejaagd. Het oorspronkelijke wetsontwerp van Habeck zou in juli al moeten worden behandeld door de Bondsdag, maar de drie regeringspartijen kregen er zelf grote onenigheid over. Ze hebben de tekst aangepast en volgens oppositieleden is het gewijzigde voorstel niet volgens de regels van het parlement behandeld en aangenomen. Parlementariër Marc Bernhard van de rechts-radicale AfD noemde het wetsontwerp „desastreus”.