Chaos rond inzamelen blikken en flesjes
De chaos rond het inzamelen van blikjes en flesjes is zo groot, dat het kabinet direct maatregelen eist, meldde het Algemeen Dagblad vrijdag. Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (milieu) is „ronduit teleurgesteld” over onder meer het aantal inzamelpunten.
Ze stelt dat het voor consumenten veel makkelijker worden om statiegeldverpakkingen in te leveren.
Om die reden voerde ze eerder deze week een stevig gesprek met Hester Klein Lankhorst, directeur van het Afvalfonds Verpakkingen. Dat fonds vertegenwoordigt het bedrijfsleven.
In het gesprek heeft de staatssecretaris duidelijk gemaakt dat het veel beter moet met de inzameling van flesjes en blikjes en dat op korte termijn.
Niet gehaald
Begin augustus bleek dat de inzameldoelstellingen bij plastic flessen bij lange na niet worden gehaald. Het bedrijfsleven is wettelijk verplicht 90 procent in te nemen, maar in 2022 kwam maar 68 procent terug via de statiegeldroute.
Heijnen wijt dat met name aan het ontbreken van een laagdrempelig inzamelsysteem. „Er zijn nu gewoon niet genoeg inzamelapparaten.” Ook wijst ze erop dat automaten regelmatig niet werken en dat er soms lange rijen staan. „En je ziet afval op straat omdat mensen in prullenbakken naar statiegeldverpakkingen zoeken.
De heffing op plastic wegwerpartikelen heeft vooralsnog niet het gewenste effect. Op straat ligt nog evenveel zwerfafval als voor 1 juli, de dag dat de heffing van kracht werd, meldde donderdag onderzoeker Dirk Groot, die al jarenlang onderzoek doet naar zwerfafval.
Zo hoopte de politiek dat mensen met eigen herbruikbare bakjes naar snackbars zouden gaan, maar dat gebeurt amper.
Koffiebeker
Sinds juli moeten consumenten extra betalen voor plastic bakjes en verpakkingen. Horecaondernemers moeten dat bedrag apart op de bon vermelden. Ze bepalen zelf hoe hoog de heffing is. De verschillen zijn groot. Sommigen rekenen slechts 1 cent, uit angst om klanten te verliezen, terwijl anderen 30 cent voor een koffiebeker vragen.
Naast deze heffing is de ondernemer verplicht om een duurzaam alternatief aan te bieden, of er moet een ‘bring your own’-optie zijn.
Dagelijks gooien Nederlanders ongeveer 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg. Onderzoeker Dirk Groot verzamelt afval en registreert locaties, type grondstof en merk. Onder meer het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en verschillende gemeenten gebruiken deze data.