OpinieCommentaar

Taliban regeren gelukkig niet over hoofd en hart Afghaan

Afghaanse vrouwen zijn niet meer welkom in het beroemde nationale park Band-e Amir. Het natuurgebied, waar azuurblauwe meren, woeste bergen en een dor woestijnlandschap een unieke combinatie vormen, is vanouds een toeristische trekpleister voor de bevolking. Vooral in de zomer, als de temperaturen tot waarden ver boven de 40 graden stijgen.

Hoofdredactie
30 August 2023 11:34Gewijzigd op 30 August 2023 11:40
Afghaanse vrouwen zijn niet langer welkom in nationaal park Band-e Amir. beeld EPA, Samiullah Popal
Afghaanse vrouwen zijn niet langer welkom in nationaal park Band-e Amir. beeld EPA, Samiullah Popal

Dat vermaak is voor vrouwen niet meer weggelegd, bepaalde minister van Deugd Mohammad Khalid Hanafi begin deze week. Hij reageerde op klachten van islamitische geestelijken dat vrouwen en meisjes zich in het park niet aan de strenge kledingregels zouden houden. Ze zouden geen verplichte hoofddoek dragen – of in elk geval niet op de correcte manier.

Dat mag zo zijn, maar de taliban lijken dit argument vooral aan te grijpen om Afghaanse vrouwen nog verder uit het openbare leven te weren. Sinds de radicaal-islamitische beweging twee jaar geleden de macht in het land greep, heeft ze vrouwen steeds meer beperkingen opgelegd. Zo zijn ze niet langer welkom op de middelbare school of universiteit. Sportscholen en stadsparken zijn verboden terrein en een groeiend aantal beroepen is inmiddels taboe. Bezoek aan een schoonheidssalon is de laatste ‘uitspatting’ waaraan vrouwen zich niet meer schuldig mogen maken.

Intussen hebben de taliban met hun beleid van repressie Afghanistan decennia terug in de tijd gevoerd. Niet alleen door de onderdrukking van vrouwen, maar ook door het verwoesten van talloze westerse ontwikkelingsprojecten die de afgelopen jaren waren opgezet om het land uit het slop te halen. De bevolking is zo’n beetje aan de bedelstaf en is voor een aanzienlijk deel van voedselvoorziening afhankelijk. Tegelijkertijd wordt internationale hulp op alle mogelijke manieren gedwarsboomd.

Daarom is het extra schrijnend dat onderzoekers van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag in een rapport concludeerden dat Nederlandse missies in het buitenland tussen 2015 en 2022 weinig resultaat hebben gehad. Vanaf 2002 deden Nederlandse militairen onder andere bijna twintig jaar lang mee aan missies om de veiligheid in Afghanistan te vergroten en aan lokale wederopbouw te werken.

In het rapport klinken nogal wat verwijten richting eigen land. Er werd in Den Haag vaak te positief gesproken over nut en noodzaak van de missies. En de evaluatie liet te wensen over.

Het is goed om de hand in eigen boezem te steken. Zeker als het om operaties gaat waarbij mensenlevens op het spel staan en die miljarden kosten. Maar daarbij mag nooit uit het oog worden verloren dat extremistische regimes als de taliban in één klap alle moeizaam bereikte successen in een land ongedaan kunnen maken, ook al waren die een druppel op een gloeiende plaat.

Gelukkig kunnen ook de taliban niet teniet doen wat in de hoofden en harten van Afghanen is blijven hangen.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer