Stimuleer zonnepaneeleigenaren op slimmere momenten energie af te nemen
Heel wat huiseigenaren met zonnepanelen op hun dak zijn de afgelopen dagen onaangenaam verrast. Plotseling was er het nieuws dat ze mogelijk te maken krijgen met een maandelijkse heffing.
Die extra kosten hebben alles te maken met de forse toename van het aantal zonnepanelen in ons land. Hierdoor raakt het energienet steeds vaker overbelast en ontstaan er stroomoverschotten op de markt. Energieleverancier Vandebron is de eerste die de kosten die het hiervoor moet maken evenredig wil verdelen. Het bedrijf berekende deze kosten altijd door aan klanten met én zonder zonnepanelen. Voortaan kiest Vandebron er echter voor om een groter deel van de rekening neer te leggen bij huishoudens met zonnepanelen op het dak. Hoe hoog die factuur uitvalt, hangt vervolgens af van de totale jaarlijkse teruglevering. Het lijkt bij de gemiddelde klant te gaan om een maandelijks bedrag van 10 tot 20 euro. De verwachting is dat andere energiebedrijven dit voorbeeld zullen volgen.
Dat de extra kosten van energieleveranciers worden doorberekend aan de klanten die deze veroorzaken –de eigenaren van zonnepanelen– is op zichzelf niet onlogisch. Waarom moet iemand zonder zonnepanelen meebetalen aan de kosten die worden veroorzaakt door de panelen van de buurman? Per slot van rekening kan niet iedereen zich de aanschaf van zonnepanelen financieel veroorloven. Bovendien zijn er heel wat burgers die niet over een dak beschikken dat geschikt is voor het plaatsen van panelen.
Toch is het signaal dat uitgaat van zo’n heffing niet positief. Deze voelt als een boete voor duurzaam gedrag. En dat is bepaald geen stimulans om mee te doen aan de zeer noodzakelijke energietransitie. Veel beter is het als de huidige salderingsregeling snel wordt hervormd. Momenteel is het zo dat bij een huishouden met zonnepanelen de opgewekte stroom jaarlijks wordt weggestreept –gesaldeerd– tegen het verbruik. Dat geldt altijd; ook als het gezin alleen ’s avonds door energiecentrales opgewekte (en dus dure) stroom verbruikt en overdag goedkoop opgewekte energie van eigen panelen teruglevert. Dat moet veranderen. Zonnepaneeleigenaren moeten worden gestimuleerd hun eigen energieverbruik af te stemmen op de momenten dat hun panelen die energie leveren. Dat kan worden bereikt door teruglevering van energie financieel minder aantrekkelijk te maken.
De overheid had aanvankelijk de salderingsregeling al in 2020 willen hervormen. Maar steeds kwam er uitstel. De Tweede Kamer nam eerder dit jaar een wetsvoorstel aan waardoor de salderingsregeling van 1 januari 2025 tot 1 januari 2031 geleidelijk wordt afgebouwd tot nul. Hierover buigt zich nu de Eerste Kamer. Het is te wensen dat de val van het kabinet niet leidt tot nieuwe vertraging. Wie investeert in zonnepanelen moet weten waar hij aan toe is. En verder zou het goed zijn als vaste maandelijkse heffingen van energiebedrijven worden afgebouwd als de vernieuwde salderingsregeling in werking treedt.