Vakbonden blijven bij looneisen, ondanks recessie
Vakbonden FNV en CNV blijven vasthouden aan hun looneisen, ondanks het feit dat de economie voor het tweede kwartaal op rij gekrompen is. Nederland belandt daardoor technisch gezien in een recessie, maar de vakbonden vinden dat geen reden om de looneisen aan te passen.
FNV blijft erop hameren dat de lonen zouden moeten meestijgen met de prijzen van boodschappen, de zogeheten automatische prijscompensatie. De vakbond noemt de recessie „bijzonder”. „De winsten zijn hoog, de arbeidsmarkt is krap en we zien nog weinig faillissementen. Er is eigenlijk geen reden dat de consumptie zou moeten dalen. De reden dat dit wel gebeurt is omdat de lonen onvoldoende stijgen om de inflatie bij te houden, " zegt een woordvoerder namens de vakbond.
Ook vakbond CNV blijft bij de looneis van 10 procent. „Zolang het aantal vacatures op recordhoogte staat, is er schaarste aan personeel. Dit betekent dat we onze looneisen gewoon blijven handhaven. Er is geen reden om die bij te stellen nu het economisch iets minder gaat”, stelt Patrick Fey, vicevoorzitter van CNV.
Woensdagochtend maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend dat de Nederlandse economie het afgelopen kwartaal met 0,3 procent gekrompen is ten opzichte van de voorgaande drie maanden. De grootste oorzaken daarvoor zijn minder verkochte goederen aan het buitenland en minder uitgaven door huishoudens, stelt het CBS.
De looneisen zijn nodig om de inflatie het hoofd te bieden, zeggen zowel FNV als CNV. Die laatste benadrukt dat uit eigen onderzoek blijkt dat een op de vijf werkenden „nauwelijks kan rondkomen”. Dat zou in schril contrast staan met bedrijven die hoge winsten boeken. „De strijd aan cao-tafels zetten we voort,” aldus vicevoorzitter Fey.