Milieudefensie: subsidie Porthos is niet ‘klimaatrechtvaardig’
Milieudefensie noemt het „niet klimaatrechtvaardig” dat de overheid het CO2-opslagproject Porthos, dat definitief mag doorgaan, subsidieert. De industrie in de regio Rotterdam wil met Porthos 37 megaton CO2 afvangen en opslaan in lege gasvelden, om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen en klimaatverandering tegen te gaan.
„Milieudefensie is er absoluut op tegen dat dit project wordt gesubsidieerd”, zegt directeur Donald Pols na de uitspraak van woensdag. „Dit voorjaar boekte Shell nog recordwinsten, en nu ligt er meer dan 2 miljard subsidie klaar voor Shell en andere grote vervuilers om hun eigen uitstoot weg te moffelen. Dat is niet klimaatrechtvaardig.” De organisatie vindt dat „de vervuiler” zelf voor de kosten moet opdraaien. „Als de bedrijven echt geloven in deze methode, moeten ze het zelf betalen.” De 2 miljard blijft zo beschikbaar voor mensen en projecten die het geld „echt nodig hebben om te verduurzamen”. Als voorbeeld noemt Pols windmolens op zee of de isolatie van huizen.
Mobilisation for the Environment (MOB) ging in verzet tegen de bouwplannen van een compressorstation en de CO2-leiding, uit vrees voor de schade aan natuur in nabijgelegen duingebieden. Ook vindt MOB dat de Nederlandse overheid de fossiele bedrijven met de bijbehorende subsidies van ruim 2 miljard euro te veel helpt bij het opruimen van hun rommel.
De Raad van State oordeelde woensdag dat de stikstof die vrijkomt bij de aanleg van Porthos geen significante invloed heeft op de nabijgelegen natuur en dus kan het project doorgaan. Volgens het Havenbedrijf Rotterdam, Gasunie en Energiebeheer Nederland, die het project opzetten, is Porthos belangrijk voor het halen van de klimaatdoelen van 2030.