Waarschuwingssirenes gingen niet af toen brand op Maui begon
De sirenes op het Hawaïaanse eiland Maui gingen niet af toen de bosbrand uitbrak die het stadje Lahaina bijna volledig heeft verwoest. Dat blijkt volgens de Hawaii Emergency Management Agency (HIEMA) uit gegevens van deze instantie, schrijft CNN vrijdag.
Het dodental als gevolg van de hevige bosbrand is inmiddels opgelopen tot 67. Daarmee is de bosbrand bij Lahaina „de dodelijkste natuurramp” in de Amerikaanse staat Hawaï, postte de Amerikaanse nieuwssite vrijdag op X, voorheen Twitter.
Een woordvoerder van HIEMA zei tegen CNN dat uit een beoordeling van de logboeken van de instantie bleek dat er „geen activering was van de sirenes op Maui tijdens het bosbrandincident. Niemand van de staat en niemand van de provincie probeerde die sirenes te activeren op basis van onze gegevens.”
Wel werden andere waarschuwingssystemen actief via mobiele telefoons, radio en televisie, vertelde de woordvoerder aan CNN. Dat de sirenes niet afgingen kwam volgens de woordvoerder onder andere doordat de vlammen zo snel om zich heen grepen en er al andere waarschuwingen waren afgegeven.
De Amerikaanse staat Hawaï heeft zo’n 400 sirenes waarvan er 80 op Maui zijn, schrijft CNN. Volgens een website van het eiland Maui over deze sirenes heeft Hawaï „het grootste geïntegreerde waarschuwingssysteem van buitensirenes ter wereld”.
De sirenes worden gebruikt om te waarschuwen voor onder meer tsunami’s, orkanen, overstromingen, bosbranden, vulkaanuitbarstingen en terroristische dreigingen.
Gouverneur Josh Green van Hawaï heeft inmiddels opdracht gegeven tot een uitgebreide evaluatie van de noodhulp tijdens de bosbranden. „Om er zeker van te zijn dat we precies weten wat er gebeurde en wanneer”, zei Green tegen CNN.
Ook wordt onderzocht waarom de waarschuwingssirenes niet afgingen, schrijft de Amerikaanse nieuwssite.
Volgens CNN blijkt uit een evaluatie van lokale en staatsdocumenten over de noodplanning dat Hawaïaanse ambtenaren de dreiging van bosbranden hadden onderschat.
Recente rapporten waarschuwden dat de financiering en de voorbereiding op de natuurramp onvoldoende waren, zo schrijft CNN.