Ook Rabobank ziet winst stijgen door hogere rente
Rabobank heeft zijn winst in de eerste helft van dit jaar ruwweg verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Net als de andere grootbanken ING en ABN AMRO profiteerde de bank flink van de gestegen rente.
Onder de streep hield het financiële concern over de eerste zes maanden van het jaar 2,5 miljard euro over. In dezelfde periode vorig jaar maakte Rabobank nog een kleine 1,3 miljard euro winst. Dit kwam voornamelijk vanwege een sterke groei van de rente-inkomsten.
De bank zegt aan een „andere manier” van sparen te werken. Op die manier wil het financiële concern spaarders een extra keuzemogelijkheid geven, nu de gewone spaarrente nog niet zo hard oploopt als veel mensen graag zouden zien. Dat laat topman Stefaan Decraene weten, terwijl zijn bank een forse winstsprong aankondigt dankzij de hogere rentes.
Wat voor nieuw aanbod Rabobank klanten precies wil voorschotelen, wil de begin dit jaar aangetreden bestuursvoorzitter nog niet zeggen. De bank zou het binnen niet al te lange tijd willen aankondigen. Financieel directeur Bas Brouwers legt uit dat er nu een onderscheid is tussen direct opneembaar spaargeld en deposito’s waar je spaargeld voor langere tijd vastligt, en waar de rente hoger uitkomt. Bij de andere manier van sparen zou Rabobank dit onderscheid „flexibeler” willen maken.
ING en ABN AMRO zagen hun resultaat afgelopen kwartaal al bijna verdubbelen ten opzichte van een jaar eerder. De grootbanken schroefden hun spaarrente maar beperkt op, terwijl bijvoorbeeld huizenkopers beduidend meer rente moeten betalen voor hypotheken.
Op de forse winsten van de banken is ook kritiek. Oxfam Novib drong er woensdag al op aan dat Nederland met een extra belasting voor banken komt. Barbara Oosters, projectleider Eerlijke Bankwijzer bij ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib noemde de situatie „frappant” en vindt dat dit eigenlijk het „zoveelste voorbeeld” is dat „burgers de rekening betalen terwijl de grote bedrijven winst maken”.
Druk
Banken zelf zien niets in een extra belasting. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vindt dat de lasten voor banken niet verder moeten stijgen. Anders zou de financiering van „zeer noodzakelijke investeringen van consumenten en bedrijven” onder druk komen te staan.
In Nederland betalen banken bovendien al ruim tien jaar een bankenbelasting, geeft een woordvoerder van de lobbyclub voor banken aan. De zegsman wijst er verder op dat de rente-inkomsten van banken nu niet bijzonder hoog liggen, maar juist zijn genormaliseerd na een lange periode met extreem lage rente.