Economie

SGP’er Ruissen: Pak belemmeringen voor trekkende paling aan

In het streven naar herstel van de palingstand focust Europa te sterk op beperking van de visserij. De vis is meer gebaat bij het wegnemen van obstakels bij de trektocht naar de paaigronden.

Redactie economie
19 July 2023 10:29
De Afsluitdijk ondergaat een jarenlange renovatie. Onderdeel is de aanleg van een vismigratierivier.  beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
De Afsluitdijk ondergaat een jarenlange renovatie. Onderdeel is de aanleg van een vismigratierivier.  beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Dat stelt de Nederlandse Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) in een rapport voor het Europees Parlement (EP). Hij presenteerde zijn voorstel dinsdag in Brussel aan de visserijcommissie van EP.

Paling maakt duizenden kilometers lange trektochten. De geslachtsrijpe vis (schieraal) zwemt van de Europese binnenwateren via de Golfstroom naar de Sargassozee voor de Amerikaanse kust. Daar plant de vis zich voort, waarna de jonge vis (glas-aal) terugzwemt naar Europa en de zoete binnenwateren binnentrekt.

Vistrappen

„De dammen en stuwen in onze rivieren belemmeren die trektochten”, stelt Ruissen. „De oplossing ligt in vistrappen en visvriendelijke waterpompen. Nederland heeft daarvan al goede voorbeelden en technieken in huis; denk aan de vismigratierivier in de Afsluitdijk, die volgend jaar opengaat. Die aanpak zou overal in Europa gevolgd moeten worden.”

Toch gaan ook hier nog dingen mis. Zo vindt Ruissen het onbegrijpelijk dat in het gemaal bij IJmuiden een visonvriendelijke pomp is vervangen door eenzelfde exemplaar.

De meeste Europese lidstaten zijn volgens de in 2007 vastgestelde aalverordening verplicht een nationaal beheersplan op te stellen en dat regelmatig te actualiseren. Negentien landen hebben zo’n plan, maar alleen Nederland –waar zo’n tweehonderd palingvissers actief zijn– heeft dat bijgehouden.

Volgens het rapport van de SGP’er is het bestand aan paling in Europa momenteel stabiel, na tientallen jaren van achteruitgang. De EU heeft de vis vooral willen helpen door de periode waarin vissers paling mogen vangen te bekorten. „Deze aanpak is te eenzijdig”, vindt Ruissen. „Vissers zijn juist cruciaal voor de kennis van deze bijzondere vis. Ze helpen ook bij het uitzetten van jonge paling achter de obstakels: een belangrijke actie.”

Ruissen adviseert EU-landen de visperiode te flexibiliseren, bijvoorbeeld door een quota-systeem in te voeren.

Adviesraad

Hij legt ook de vinger bij de achterblijvende rapportages van de lidstaten. Hij pleit voor de instelling van een Europese paling-adviesraad om maatregelen die landen nemen beter op elkaar af te stemmen.

Ruissen wijst erop dat landen als Spanje en Frankrijk een sleutelrol spelen. „Voor de kust daar komt veel jonge paling aan. Een gedeelte wordt illegaal gevangen voor export naar China. In ons rapport vragen we de landen om harde straffen.”

Ruissens rapport werd in de visserijcommissie door de meeste partijen positief ontvangen. Naar verwachting stemt het plenaire EP in november over zijn voorstellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer