Opinie

Brief van de hoofdredactie: Niet altijd slecht nieuws

Doen journalisten het erom? Het ene sombere verhaal tuimelt over het andere. Alsof kranten en nieuwssites er steeds op uit zijn om slecht nieuws te brengen. Wrijven redacteuren zich in de handen als er bomen omwaaien, als ze een schandaal aan het licht kunnen brengen of een huiveringwekkende kop boven hun artikel hebben geplaatst?

8 July 2023 12:19
beeld RD
beeld RD

Er zit een kern van waarheid in deze gedachte. Iedere morgen vergadert de redactie over onderwerpen die zich lenen voor een artikel. De nieuwswaarde daarvan hangt onder andere samen met de vraag of iets ongewoon, opzienbarend, onthutsend of ontmaskerend is. Daarom moet je als journalist erg op je hoede zijn voor sensatiezucht: de drang om het onopvallende opvallend te maken en kleine voorvallen op te blazen tot grote drama’s. Maar ook als je je daar verre van houdt, is er toch veel nieuws waar je somber, verdrietig of boos van wordt. De krant is een spiegel van de werkelijkheid ná Genesis 3.

Rechtszaken

Vooral als het om persoonlijk leed gaat, past terughoudendheid. We krijgen daar regelmatig vragen over. Wat meld je wel en niet in het verslag van een rechtszitting? Waarom noem je de naam van een predikant die in de problemen is geraakt? Heeft een veroordeelde recht op wederhoor? Hoe verhouden zulke berichten zich tot het negende gebod, dat vraagt om de eer en het goede gerucht van onze naaste te bevorderen? Dat zijn moeilijke vragen, maar bij de redactie hebben we daar –helaas– jarenlange ervaring mee opgedaan. Een belangrijk uitgangspunt is dat we altijd met één maat meten, ongeacht kerkelijke achtergrond, hoe pijnlijk dat ook kan zijn. Dat er toch verschillen zijn, bijvoorbeeld in het gebruik van namen en initialen, of tussen uitspraken van een rechtbank of een tuchtcollege, leg ik graag een keer uitgebreider uit – daar ontbreekt me nu de ruimte voor.

Vakantie

Ik wil deze plaats liever benutten om met klem tegen te spreken dat het RD vooral uit is op nare nieuwtjes. Laat ik één voorbeeld noemen, als illustratie. Woensdag schreef een van onze collega’s over een Opheusdense familie die krap bij kas zit en dankzij een Schakeltje in het RD toch een weekje op vakantie kan. Het werd een van de best gelezen artikelen van afgelopen week. De redactie kreeg spontaan hartverwarmende telefoontjes van mensen uit het hele land die met soortgelijke ideeën kwamen of andere hulp wilden bieden. Kijk, dat is óók de gereformeerde gezindte, denk ik dan.

Nu we het toch over de vakantie hebben: ook journalisten mogen de komende weken even op adem komen. Daar gaat u weinig van merken, want ze hebben al flink vooruit gewerkt. Vorig jaar hebben we voor het eerst het RDMagazine laten verschijnen op de zaterdagen in de vakantieperiode. We kregen daar veel positieve reacties op en hebben daarom besloten dat te herhalen in de maanden juli en augustus. Daardoor verandert er wel iets aan de indeling: de bijlagen op vrijdag en zaterdag (Vrijdag en Accent) verschijnen in deze weken niet. Maar dat compenseren we uiteraard met het wekelijkse RDMagazine.

Rest me alle lezers, in welke omstandigheden hij of zij zich ook bevindt, een goede tijd toe te wensen.

Steef de Bruijn
Reageren? Hoofdredactie@rd.nl

Meer over
Hoofdredactie RD

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer