Resultaten Philips boven verwachting
Philips heeft in 2004 een nettowinst behaald van 2,84 miljard euro, iets meer dan de 2,7 miljard euro waar analisten op hadden gerekend. Volgens topman Gerard Kleisterlee boekte Philips in 2004 „enorme progressie.” Voor dit jaar blijft het concern echter voorzichtig in zijn voorspellingen.
Het bedrijf presenteerde donderdagmorgen zijn jaarcijfers. In 2004 behaalde Philips een omzet van 30,3 miljard, dat was 4 procent meer dan het jaar daarvoor en in lijn met de verwachting van analisten.
De omzet over het vierde kwartaal was 9,18 miljard, iets hoger dan de omzet in het vierde kwartaal van 2003 (9,02 miljard). Philips realiseerde in het afgelopen kwartaal een winst van 498 miljoen euro tegen 598 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Dat was aanzienlijk meer dan analisten hadden voorzien. Die rekenden op een winst van 352 miljoen euro.
De resultaten van het vierde kwartaal werden flink gedrukt door een eenmalige last van 576 miljoen. Die nam Philips voor de afwaardering van het belang in het Amerikaanse bedrijf MedQuist als gevolg van een mogelijk incorrecte rapportage van de resultaten in 2002 en 2003. Daarnaast werd 133 miljoen euro betaald voor een schikking met het concern Volumetrics. Ook de zwakke dollar speelde het concern parten. Zonder het effect van een dalende dollarkoers lag de omzet in het afgelopen kwartaal 6 procent hoger.
Vanwege wisselende signalen uit de wereldeconomie houdt Philips voor 2005 een slag om de arm, zeker voor het eerste halfjaar. De aarzelende economie is volgens het concern vooral van invloed op de aan technologie gerelateerde activiteiten en minder op de consumentenelektronica.
Voor de divisies medische systemen, licht en DAP verwacht het concern een verdere groei, door veel aandacht te besteden aan innovatie en enkele geplande acquisities bij de divisie medische systemen en het onderdeel gezondheid en welzijn dat in september door Kleisterlee is geïntroduceerd.
De halfgeleiderdivisie, die in het laatste kwartaal een dalende omzet liet zien, zal naar verwachting in de eerste maanden van dit jaar ook geen winst opleveren.
Volgens analisten heeft het Eindhovense elektronicaconcern het afgelopen jaar voldoende geld gegenereerd voor enkele strategische aankopen. Zo verkocht de onderneming haar belang in de Veldhovense chipmachinefabrikant ASML en mediaconcern Vivendi. Verder werd het belang teruggebracht in LG.Philips LCD, Atos Origin, TSMC en Navteq. Naar schatting heeft het elektronicaconcern nu 5 à 6 miljard euro beschikbaar. Die wil Philips vooral gebruiken voor acquisities ten behoeve van de divisie medische systemen en DAP, de divisie huishoudelijke apparaten. Deze strategie was al eerder aangekondigd en is bedoeld om het bedrijf minder conjunctuurgevoelig te maken.
Gedurende het vierde kwartaal van 2004 daalde het personeelsbestand bij Philips met 5221 mensen. Daarmee komt het totaal aantal werknemers op 161.586. Voor dit jaar zijn er reorganisaties aangekondigd bij de divisies consumentenelektronica en licht. Voor de laatste is in het eerste kwartaal 30 miljoen en voor elektronica 25 miljoen euro opzij gezet. Over geheel 2005 moet dat leiden tot een besparing van 400 miljoen euro.
Het bedrijf, dat ook het dividend verhoogde, verraste analisten donderdagmorgen door het komend halfjaar voor 750 miljoen euro aan eigen aandelen in te kopen. De koers van Philips op de Amsterdamse beurs pluste donderdagmorgen met ruim 3 procent tot 19,30 euro.