Bekladdingen bij slavernijmonument Vlissingen
De muur achter het slavernijmonument dat inwoners van Vlissingen in de nacht van donderdag op vrijdag plaatsten, is na een dag beklad met racistische leuzen. Op beelden van Omroep Zeeland is te zien dat op de muur met zwarte verf „2070: blanke minderheid” is geschreven.
Ook staat er „media is de vijand”. Op de straat voor het monument staat „rechtstaat is mediastaat”. Op het monument zelf werden stickers geplakt, Nederlandse vlaggen met de tekst: Nee tegen omvolking.
Het monument is een initiatief van voorzitter Angélique Duijndam van Keti Koti Zeeland en kunstenaar Zeus Hoenderop. Ze plaatsten het monument zonder vergunning. De gemeenteraad van de Zeeuwse stad had eerder tegen de komst van een slavernijmonument gestemd.
„Het deed me verdriet toen ik dit hoorde”, zei Duijndam. „Dit geeft alleen maar aan hoe nodig het is dat we kennisnemen van wat er is gebeurd en dat we in gesprek gaan met elkaar. Samen komen we verder.”
Hoenderop zegt in een reactie dat hij bij de politie is om aangifte te doen van racisme. „Dit is een dieptepunt voor onze maatschappij”, zegt hij. Hij vindt dat mensen een plek moeten hebben om te herdenken dat de slavernij 150 jaar geleden werd afgeschaft. De kunstenaar vindt het heel erg dat mensen zaterdag naar die plek zijn gekomen om vervolgens te zien dat ze „worden uitgescholden”.
Volgens Hoenderop is het de bedoeling dat de boel nog zaterdag wordt schoongemaakt. Het monument zelf is weliswaar beplakt met de stickers, maar is niet beschadigd en intact. De politie zei eerder zaterdag de zaak te onderzoeken.
Het monument heeft een zilveren basis, met daarop een goudkleurige kom en er zit een ketting aan, zo omschreef Duijndam vrijdag. Dat is een verwijzing naar de scheepsketting die te horen was als schepen voor anker gingen. De kom is zwaar en wordt verzwaard door de ketting, maar is draagbaar, zei ze.
Zaterdag wordt tijdens Keti Koti de afschaffing van de slavernij herdacht. Naast de nationale herdenking in Amsterdam zijn er in elke provincie activiteiten, herdenkingen met kransleggingen en plengoffers of festivals met theater, dans, muziek en gezamenlijk eten. Daarmee wordt stilgestaan bij het feit dat het dit jaar precies 150 jaar geleden is dat er definitief een einde kwam aan slavernij onder Nederlands bewind.