Onderwijs & opvoedingwokecultuur

Commissie ziet geen onvrije cultuur op UvA, maar maakt zich wel zorgen

Bij de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is „geen sprake van een onvrije cultuur of ernstige institutionele misstanden die een bedreiging vormen voor de academische vrijheid en de kwaliteit van het onderwijs en onderzoek”. Dat stelde een onderzoekscommissie donderdag.

Redactie onderwijs
30 June 2023 10:33Gewijzigd op 30 June 2023 10:37
Laurens Buijs. beeld ANP, Remko de Waal
Laurens Buijs. beeld ANP, Remko de Waal

De commissie werd ingesteld na een melding van docent Laurens Buijs, die inmiddels op non-actief is gesteld. Buijs signaleerde op de UvA een „fundamentele bedreiging” van de academische vrijheid, omdat voor afwijkende opvattingen geen ruimte is. Zelf denkt hij bijvoorbeeld anders over gender dan veel collega’s en studenten. Zo noemde hij het verschijnsel non-binair „een lege hype”.

De commissie zegt geen cultuur te hebben aangetroffen waarin mensen zich niet vrij durven uitspreken. Ook zou Buijs niet op ontoelaatbare wijze in zijn vrijheid zijn beperkt.

Tegelijk hebben de onderzoekers wel degelijk zorgen over de academische vrijheid, door polarisatie, politieke inmenging, sociale uitsluiting en keuzevrijheid over samenwerking. Sluit medewerkers en studenten met afwijkende opvattingen niet uit, waarschuwen ze dan ook.

Rector magnificus Peter-Paul Verbeek zegt in een reactie dat polarisatie ook binnen universiteiten een steeds grotere rol is gaan spelen. „Dat plaatst ons voor de gezamenlijke opgave om zelfcensuur en intolerantie te voorkomen.”

Buijs zegt in een verklaring dat het hem in zijn strijd tegen woke niet in de eerste plaats gaat om gelijk krijgen, maar „om de plek waar ik ben gaan staan. En op die plek sta ik stevig, en met trots”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer