Bondsdominee leert van „rooie rakker” en Pouw-Verweij op de kansel
Hoe „een rooie rakker” als lichtend voorbeeld diende voor een Gereformeerde Bondspredikant. En hoe een rooms-katholiek Tweede Kamerlid van een seculiere partij de kansel beklom van de Waalse kerk in Den Haag.
In de Waalse kerk van de Hofstad, waar ooit Groen van Prinsterer ter kerke ging, komt elke derde dinsdag van de maand een groep overwegend protestantse christenen bij elkaar om te luisteren naar een overdenking door een predikant uit de gereformeerde gezindte, een toespraak van een christenpoliticus en om samen te bidden voor de overheid.
Vorige week ging de Gereformeerde Bondspredikant C. Blenk voor. Hij sprak over het het thema ”Hoop in de zorg” en deed dat naar aanleiding van de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Hij hield de ruim zestig aanwezigen onder meer voor dat ongelovigen soms een voorbeeld kunnen zijn voor de gelovigen als het gaat om hulp aan de medemens. Ds. Blenk memoreerde dat hij zelf in de tijd dat hij in Amsterdam predikant was, een dronken persoon hielp door hem naar een bushalte te brengen, zodat de aangeschoten man met het openbaar vervoer naar zijn huis kon gaan.
Later hoorde ds. Blenk dat oud-PvdA-leider Joop den Uyl die dronken man bij de bushalte zag en besloot hem helemaal thuis te brengen. „Die rooie rakker deed het”, aldus ds. Blenk. Zo was de PvdA-leider de predikant tot een voorbeeld: „Ik heb hem later nog bedankt.”
Residentiepauzedienst II
JA21-Kamerlid Nicky Pouw-Verweij sprak dinsdag als christenpoliticus bij de residentiepauzedienst. De politica is gepromoveerd arts en onder meer zorgwoordvoerder voor JA21. In de Tweede Kamer vaart zij bij medisch-ethische thema’s een conservatieve koers. Pouw-Verweij is in 2017 gedoopt en sinds dat moment lid van de Rooms-Katholieke kerk.
Volgens de organisatoren van de residentiepauzedienst was het niet de eerste keer dat een politicus van rooms-katholieke huize de kansel van de Waalse kerk mocht beklimmen. Wel was Pouw-Verweij de eerste politica van een niet-christelijke partij die het woord voerde tijdens de dienst.
Of nu ook de kansel openstaat voor andere christenen uit niet-christelijke partijen? Bijvoorbeeld D66-leider Sigrid Kaag die ook rooms-katholiek is. Dat ziet er niet naar uit. Het bestuur van de residentiepauzedienten maakt per spreker een afweging of iemand past bij de inhoud en het karakter van de maandelijkse diensten, zo laat een woordvoerder weten.
In ieder geval had Pouw-Verweij een gedegen betoog waaraan veel politici een voorbeeld kunnen nemen.
In de rubriek Parlementvaria belicht de redactie politiek opvallende zaken vanuit Den Haag.