Provincies boos om stopzetten infraprojecten: onverteerbaar
De provincies Noord-Brabant en Overijssel vinden het „onverteerbaar” en „onbegrijpelijk” dat minister Mark Harbers diverse infraprojecten stillegt. Vanwege de stikstofproblematiek, stijgende bouwprijzen en krapte op de arbeidsmarkt heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zeventien projecten op pauze gezet. Het gaat onder meer om werkzaamheden aan de A2, A58 en A67 in Brabant en de N35 in Overijssel.
„Ik begrijp dat het Rijk naast een stikstofopgave ook een financiële opgave heeft vanwege inflatie en tegenvallers, een onderhoudsopgave én een capaciteitsopgave”, zegt de Brabantse gedeputeerde Stijn Smeulders (mobiliteit). „Maar het is onverteerbaar als dat zonder onderbouwing ten koste moet gaan van dit nationale fileknelpunt.” Smeulders doelt daarmee op de A2 tussen Vught en Deil, rond Den Bosch. De beoogde verbreding van die weg komt er voorlopig niet.
Het Rijk gaat wel door met onderhoud aan al bestaande infrastructuur. Smeulders vindt dat Brabant „buitengewoon hard” wordt geraakt. „Het kan niet zo zijn dat we in 2030 in Brabant massaal stilstaan op uitstekend onderhouden infrastructuur.”
De provincie Overijssel baalt vooral dat Harbers de afgesproken aanpak van de N35 tussen Wijthmen en Nijverdal uitstelt. „Dat de minister gedane toezeggingen nu terugdraait, is voor de provincie Overijssel onbegrijpelijk”, aldus gedeputeerde Bert Boerman (mobiliteit), die benadrukt dat de N35 een belangrijke economische verkeersader tussen Zwolle en de regio Twente is. Harbers en Boerman zetten vorig jaar nog hun handtekening onder afspraken die vooral waren bedoeld om de verkeersveiligheid op deze weg te verbeteren. Zowel het Rijk als de provincie zou hier 100 miljoen euro in investeren. Ook de beoogde aanpassingen aan het knooppunt Azelo (A1/A35) komen er voorlopig niet.
De Zuid-Hollandse gedeputeerde Frederik Zevenbergen (verkeer en vervoer) is eveneens teleurgesteld. Zevenbergen hoorde vrijdag dat projecten als de A4 Haaglanden-N14 en op de A15 tussen Papendrecht en Gorinchem voorlopig niet doorgaan. „We zijn begripvol voor de keuze, maar teleurgesteld over het uitblijven van alternatieve oplossingen”, aldus Zevenbergen. „We zien zelf ook dat de kosten voor weg- en waterbouw enorm zijn gestegen en ook wij hebben problemen met stikstof. Tegelijkertijd missen we bij het Rijk nu een stap verder. Hoe voorkomen we hinder, hoe kunnen we alternatieve vervoersmiddelen in de lucht houden?”