Politiekeerste kamer

Na jaren legt weer ruim helft senatoren eed af

Terwijl het aantal zetels van christelijke partijen in de Eerste Kamer opnieuw een dieptepunt bereikte, legde dinsdag een ruime meerderheid van de senatoren bij de installatie de eed af. Dat gebeurde voor het laatst in 2007.

13 June 2023 16:23Gewijzigd op 14 June 2023 10:31
Jan Anthonie Bruijn (VVD) tijdens de eerste vergadering van de nieuw gekozen Eerste Kamer. beeld ANP, SEM VAN DER WAL
Jan Anthonie Bruijn (VVD) tijdens de eerste vergadering van de nieuw gekozen Eerste Kamer. beeld ANP, SEM VAN DER WAL

In totaal legden 40 Eerste Kamerleden de eed af. Naar verwachting stijgt dit aantal naar 41, omdat D66’er Paul van Meenen niet aanwezig kon zijn. Eerder was hij Tweede Kamerlid; toen legde hij ook de eed af.

Van de senatoren kozen er dinsdagmiddag 32 voor de belofte. Ook VVD-fractievoorzitter Edith Schippers, die eveneens absent was, kiest hier naar verwachting voor. Dat deed zij namelijk ook toen zij werd geïnstalleerd als lid van de Tweede Kamer. De Eerste Kamer telt in totaal 75 leden.

Alle Eerste Kamerleden van CDA, ChristenUnie en SGP legden de eed af. Dit was ook de verwachting; in de afgelopen twee decennia gebeurde het slechts één keer dat een senator van een christelijke partij –CDA’er Karel Leunissen in 2007– voor de verklaring en belofte koos.

Het zetelaantal van de drie christelijke partijen heeft in de Senaat met 11 zetels een nieuw dieptepunt bereikt. Zonder het behalen van restzetels was dit nog lager uitgevallen.

Seculiere partijen

Van oudsher roepen ook tal van Kamerleden van seculiere partijen de Naam van God aan bij hun installatie. Net als bij CDA, CU en SGP deden alle fractieleden van PVV (vier zetels), FVD (twee zetels) en 50PLUS (één zetel) dat.

Bij nieuwkomer BBB, de grootste partij in de Senaat, legden elf van de zestien Kamerleden de eed af. Bij VVD (tien zetels) en PvdA (zeven zetels) deden drie senatoren dat. Het aantal eedafleggers bij de VVD is in de loop der tijd flink afgenomen. In 2003, 2007 en 2011 ging het nog om meer dan de helft van de senatoren.

Twee van de drie Eerste Kamerleden van JA21 zwoeren eveneens trouw. Bij D66 ging het om één senator, maar met Van Meenen erbij worden dat er dus waarschijnlijk twee. Bij GroenLinks (zeven zetels) en Volt (twee zetels) legde één Kamerlid de eed af.

In de nieuwe Eerste Kamer zijn zestien politieke groeperingen vertegenwoordigd. Van drie daarvan legde geen enkele parlementariër dinsdag de eed af: Partij voor de Dieren, SP (beiden drie zetels) en Onafhankelijke Politiek Nederland (één zetel).

Rosenmöller

De zestien politieke groeperingen in de Eerste Kamer worden geleid door vijftien fractievoorzitters. Dat komt doordat GroenLinks en PvdA hun fracties samenvoegen tot één links blok, dat wordt geleid door Paul Rosenmöller (GroenLinks). In 2019 was hij de eerste voor GroenLinks verkozen senator die de eed aflegde. Toen Rosenmöller in 1989 Tweede Kamerlid werd, koos hij overigens nog voor de verklaring en belofte. Dinsdag bleek er nog iemand een andere keuze te maken dan voorheen: FVD’er Johan Dessing legde in 2019 de belofte af; nu de eed.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer