Oratie Henk Kievit: Transities vereisen samenwerking verschillende partijen
Transities vragen anders denken en vereisen samenwerking tussen vele verschillende partijen. „Ondernemers kunnen het niet meer alleen.”
Dat zei prof. dr. ir. Henk Kievit vrijdag bij het uitspreken van zijn oratie aan Nyenrode Business Universiteit in Breukelen. Kievit is sinds maart vorig jaar hoogleraar Entrepreneurship en Ecosystemen. Met het uitspreken van een rede aanvaardde hij in het openbaar dit ambt. Sinds 2006 is hij docent en onderzoeker aan de universiteit voor bedrijfseconomische studies. Daarnaast is hij docent bij de Christelijke Hogeschool Ede.
In zijn rede richtte Kievit zich op de vraag hoe maatschappelijke veranderingen voortvarend aangepakt kunnen worden door ondernemend gedrag te stimuleren en te bevorderen door vanuit zogeheten ecosystemen te denken.
Met ecosysteem bedoelt hij een (regionaal) netwerk waarin kennisinstellingen, overheden, bedrijven, middenveldorganisaties en burgers intensief met elkaar samenwerken aan een groter belang. Als voorbeeld noemde hij de Regio Foodvalley in de omgeving Wageningen, gericht op de ontwikkeling van gezonde voeding.
Voor de grote veranderingen op gebieden als energie, landbouw, gezondheid, woningbouw en digitalisering is het volgens Kievit niet meer voldoende dat ondernemers maatschappelijk verantwoord ondernemen: gericht zijn op maximale winst, met oog voor mens en milieu. „Ondernemers kunnen het niet meer alleen: transities vragen om anders denken en kijken en doen en vereisen samenwerking tussen vele verschillende partijen. Er is een mentaliteit en gedrag van ondernemerschap nodig, die ik ondernemendheid noem, die samenwerking op gang brengt.”
De ecosysteembenadering gaat niet uit van concurrentie en hiërarchisch leiderschap, maar van overstijgende belangen en veerkracht. „De diepere zin van ondernemerschap en ook ondernemendheid begint bij een morele houding die op algemeen welzijn is gericht. Het gaat om het creëren van waarde voor mensen, die niet alleen of niet-direct economisch van aard is. Dan ontstaat het goede in de samenleving.”