Deal Ford en Tesla goed ontvangen door Amerikaanse beleggers
Een deal van autofabrikant Ford met Tesla is goed ontvangen door beleggers op Wall Street. Zij zetten het aandeel Ford vrijdag meer dan 6 procent hoger, nadat bekend werd dat eigenaren van een elektrische Ford in de VS en Canada vanaf volgend jaar ook terechtkunnen bij alle laadpunten van concurrent Tesla. Ford gaat namelijk de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto’s gebruiken voor zijn voertuigen. Tesla kreeg er bijna 5 procent aan beurswaarde bij.
Verder wonnen chipfondsen op de laatste handelsdag van de week opnieuw flink aan waarde. De hoop op een spoedig akkoord over het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde ervoor dat de belangrijkste beursgraadmeters in New York met duidelijke winsten het weekend ingingen. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy verklaarde tijdens het komende lange weekeinde door te zullen werken om een deal te bereiken.
De Dow-Jonesindex eindigde 1 procent hoger op 33.093,34 punten. De brede S&P 500 ging 1,3 procent omhoog tot 4205,45 punten en techbeurs Nasdaq steeg 2,2 procent tot 12.975,69 punten.
Marvell Technology behoorde tot de grote winnaars. De Amerikaanse chipfabrikant presteerde afgelopen kwartaal beter dan verwacht en voorspelde dat zijn jaarlijkse omzet op het vlak van kunstmatige intelligente (AI) zal verdubbelen. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van ruim 32 procent. Branchegenoten als Broadcom, Qualcomm en Micron Technology dikten in het kielzog tot meer dan 11 procent aan.
Donderdag zorgden de sterke resultaten en vooruitzichten van de Amerikaanse chipproducent Nvidia al voor optimisme in de chipsector. Het bedrijf verklaarde daarbij dat het de vraag naar chips voor datacenters nauwelijks kan bijbenen door de grote aandacht voor AI-toepassingen. Nvidia steeg vrijdag nog eens 2,5 procent, na een koerssprong van bijna 25 procent een dag eerder.
Op de kwartaalcijfers van Gap werd eveneens zeer positief gereageerd door beleggers. De kledingverkoper boekte weliswaar minder omzet dan verwacht, maar de winstmarges lieten wel een sterke verbetering zien. Het aandeel werd ruim 12 procent hoger gezet. Ulta Beauty zakte op zijn beurt meer dan 13 procent na tegenvallende resultaten van de keten van schoonheidssalons.