Opinie

Nieuw initiatief

Hirsi Ali is met een nieuw initiatief gekomen. Samen met de Amsterdamse burgemeester Cohen, zijn wethouder Aboutaleb en het zelfstandige kamerlid Wilders wil zij een gemeenschappelijke visie ontwikkelen ten aanzien van de radicale islam.

24 January 2005 10:57Gewijzigd op 14 November 2020 02:08

Alle vier hebben zij de afgelopen maanden zware dreigementen ontvangen van moslimextremisten. Zo’n gemeenschappelijke bedreiging leidt gemakkelijk tot een bepaalde solidariteit. Tegelijkertijd is duidelijk dat ze niet dezelfde achtergrond hebben en lang niet op één lijn zitten.

Aboutaleb is moslim, Ayaan Hirsi Ali is ex-moslim, Cohen is een geseculariseerde jood en Wilders is van huis uit rooms-katholiek. Hirsi Ali en Wilders zoeken hun kracht in het fel uithalen naar de moslims en het moslimgeloof, de andere twee (beiden PvdA) proberen juist olie op de golven te gieten.

Onder die omstandigheden is het niet eenvoudig om tot een gemeenschappelijke visie te komen. Misschien dat het overleg ertoe zal bijdragen dat de eerste twee hun toon wat matigen. Dat is zeker een pluspunt.

Zowel voor de moslimgemeenschap als ten opzichte van de autochtone Nederlanders is het goed als de huidige onrust bezworen wordt. Uit een NIPO-onderzoek dat maandag gepubliceerd werd door het van de SP afgescheiden kamerlid Lazrak, blijkt dat Nederlanders aanzienlijk banger zijn voor islamieten dan Italianen of Spanjaarden. En dat terwijl Spanje vorig jaar toch geconfronteerd werd met een ernstige terreuractie waarbij bijna 200 mensen het leven lieten.

Angstgevoelens dragen vaak een irrationeel karakter. Er is lang niet altijd een duidelijke relatie tussen de omvang en realiteit van de bedreigingen en de mate van angst die mensen voelen. Ook hier geldt: De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest, maar dat niet op komt dagen.

De wijze waarop de media omgaan met risico’s en angsten zijn daarbij van doorslaggevende betekenis. Van groot belang is ook hoe gereageerd wordt op incidenten, zoals het doodrijden van een Marokkaanse tasjesrover. Politici zouden zich daar zo veel mogelijk buiten moeten houden.

Uit het onderzoek van Lazrak bleek ook dat de helft van de autochtone Nederlanders wil verhuizen als er te veel allochtonen in de buurt komen wonen. Eerdere gegevens over de schoolkeuze maakten al duidelijk dat veel Nederlandse ouders hun kinderen liever niet naar een zwarte school sturen.

Die vrijheid moeten we hen dan ook maar laten. Afgedwongen integratie roept veelal verzet op en het resultaat valt vaak tegen. De moslimcultuur wijkt nu eenmaal aanzienlijk af van hetgeen wij als Nederlanders, in alle verscheidenheid die ook hier bestaat, gewoon zijn.

Denk alleen al aan het verschijnsel eerwraak, dat met name onder moslims frequent voorkomt. Volgens het samenwerkingsverband Federatie Opvang verkeren zeker honderd vrouwen in levensgevaar. Zij worden bedreigd door hun man, ex-man, vader of broer die de eer van de familie wil wreken.

Terecht wordt daar de aandacht van de overheid voor gevraagd. Ook al zouden die vrouwen zich hebben misdragen, toch kan niet getolereerd worden dat familieleden hen daarom om het leven brengen.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer