Binnenland

OM en rechtbank Den Haag: blijf af van politici

Voor het bedreigen van politici heeft de Haagse politierechter een man veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken.

Redactie binnenland
23 May 2023 11:28
Kaag in een rechtszaal tegen een van haar bedreigera. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Kaag in een rechtszaal tegen een van haar bedreigera. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

De man bedreigde onder meer premier Rutte en de ministers Kaag (toen nog Buitenlandse Zaken) en De Jonge (toen Volksgezondheid) online. De straf die de rechter oplegde, was gelijk aan de eis van de officier van justitie. De zaak tegen de Hagenaar was de eerste in een reeks van zes zaken maandag tegen verdachten van bedreiging van bewindslieden en (oud-)Kamerleden.

„Laten we hopen dat binnenkort een Nederlandse Breivik opruiming gaat houden in de nazi zwijnenstal die we kennen als het Binnenhof”, zo schreef de man op Instagram. Anders Breivik vermoordde 77 Noorse jongeren in 2011.

In vijf achtereenvolgende rechtszaken rond politici die online zijn bedreigd, was de boodschap van het openbaar ministerie en van de politierechter kraakhelder: bedreigen van ministers en Kamerleden is ontoelaatbaar en wordt bestraft.

Politici moeten „onder alle omstandigheden in veiligheid en in vrijheid” hun werk kunnen doen, betoogde de officier van justitie. De politierechter vroeg aan elke verdachte of ze besef hadden van de impact van hun onlinedreigementen aan de Haagse politici. De meeste verdachten gaven tijdens de zittingen aan dat zij gefrustreerd waren over de coronaregels toen zij hun bedreigingen publiceerden.

De verdachten betuigden spijt van hun bedreigingen, maar de rechter was niet overtuigd. „Dat doet iedereen”, zei hij.

In drie zaken eiste de aanklager voorwaardelijke celstraffen van 2 tot 3 weken en werkstraffen van 40 tot 60 uur. De politierechter ging in vrijwel alle eisen mee, behalve in de zaak van een Alphenaar die GroenLinks-Kamerlid Bouchallikht bedreigde. Hij kreeg een geldboete van 600 euro; twee keer zo hoog als voor het bedreigen van iemand die geen publiek ambt bekleedt.

Eén zaak is aangehouden omdat de verdachte niet aanwezig was en hij, via zijn advocaat, beweerde dat hij was gehackt.

Maandag werd bekend dat in 2022 er 1125 meldingen zijn gedaan door politici van bedreiging en opruiing. Dat is bijna twee keer zoveel als in 2021. Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp noemt de cijfers van het aantal meldingen over bedreigde politici schokkend.

„Dit mag nooit normaal worden. Dit raakt onze democratische rechtsstaat. Kamerleden moeten hun werk in vrijheid en veiligheid kunnen doen”, vindt Bergkamp. De voorzitter laat weten dat bedreigde Kamerleden worden bijgestaan.

Dat het aantal meldingen van bedreigde politici vorig jaar bijna twee keer hoger is dan het jaar ervoor, komt deels omdat deze het er niet meer bij laten zitten. Dat zegt conflictexpert Caroline Koetsenruijter, die zich hard maakt voor het melden van dreigementen. „Waar voorheen politieke ambtsdragers dachten dat alles wat je aandacht geeft groeit, zie je nu dat de norm is: melden helpt.”

„Lang werd gezegd: het hoort erbij”, aldus Koetsenruijter. De bedreigingen hebben volgens haar echter grote invloed op de betreffende politici. „Het beïnvloedt je persoonlijke levenssfeer, maar ook je integriteit. Als bestuurder durf je niet meer alles te zeggen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer