Amerikaanse politiek moet snel akkoord over schuldenplafond bereiken
Als Democraten en Republikeinen voor 1 juni niet tot een akkoord komen over verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, gaat de federale overheid van de Verenigde Staten vanaf die datum deels op slot. Het is de zoveelste beschamende herhaling van een terugkerende politieke vertoning. Maar wel een die grote economische gevolgen kan hebben.
Sinds 1917 geldt een limiet voor de Amerikaanse staatsschuld, het maximum dat de overheid mag lenen. Dat plafond mag alleen met toestemming van het Congres worden verhoogd. Zodra die financiële grens in zicht komt, hebben onderhandelingen tussen de twee politieke partijen plaats, waarbij de oppositie soms forse eisen aan de regerende fractie stelt.
Want er moet nu eenmaal een akkoord worden bereikt. Als dat niet gebeurt, schrijft de wet voor dat alle essentiële overheidsinstellingen, zoals nationale parken, hun deuren moeten sluiten en dat een deel van de ambtenarensalarissen niet kan worden uitbetaald.
Belangrijker is echter nog dat de kredietwaardigheid van de VS in gevaar komt als de overheid daadwerkelijk zonder geld komt te zitten. In 2011 dreigden financiële instellingen de zogenoemde AAA-status van Amerika af te waarderen. In 2013 ging door een begrotingscrisis een deel van de federale overheid op slot.
In andere jaren was het verhogen van het schuldenplafond vaak een hamerstuk. Maar gezien de huidige politieke spanningen tussen Democraten en Republikeinen lijkt het verhogen van het schuldenplafond dit keer niet zonder slag of stoot te gaan.
De financiële markten houden de onderhandelingen in Amerika dan ook nauwlettend in de gaten. De voorzitter van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, waarschuwde dit weekeinde voor een „catastrofale ontwikkeling voor de wereldeconomie” als de VS niet meer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen.
Het Amerikaanse Congres is zich daar terdege van bewust. Inmiddels lijkt er dan ook sprake van enige toenadering tussen Democraten en Republikeinen, na overleg tussen president Joe Biden en de Republikeinse voorman Kevin McCarthy. Grootste struikelblok is de Republikeinse eis dat de regering fors in de overheidsuitgaven snoeit. Dat staat een aantal plannen van Biden in de weg en stuit dus op nogal wat Democratische weerstand.
Het is inmiddels ook wel hoog tijd dat de kemphanen tot overeenstemming komen, want de tijd dringt. Zowel Democraten als Republikeinen moeten hun partijpolitieke belangen op zijn minst tijdelijk aan de kant zetten. In het belang van hun eigen land en dat van de wereldeconomie.
Daarbij blijft overigens staan dat er ooit een structurele oplossing voor dit terugkerende probleem zal moeten komen. Niet in de laatste plaats omdat de Amerikaanse staatsschuld inmiddels tot astronomische hoogte is gestegen.
Hoofdredactie