Van der Wal zoekt naar steun voor stikstoffonds
Nog altijd is onzeker of er ook in de Eerste Kamer een meerderheid is voor het wetsvoorstel dat het miljardenfonds voor onder meer stikstofreductie mogelijk moet maken.
In de Tweede Kamer, die komende dinsdag over het wetsvoorstel stemt, is er hoe dan ook een meerderheid. Om het voorstel ook door de Eerste Kamer te loodsen, is echter steun nodig van BBB of GroenLinks én PvdA. Coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben daar namelijk geen meerderheid.
Dinsdagochtend meldden PvdA en GroenLinks tegen het wetsvoorstel te gaan stemmen. Daarmee liepen zij erop vooruit dat wijzigingsvoorstellen die voor de partijen belangrijk zijn, zouden worden verworpen. Dat gebeurde dinsdagmiddag inderdaad. „Onze tegenstem blijft staan”, liet een GroenLinks-woordvoerder na de stemmingen weten.
Balans
SGP-Tweede Kamerlid Roelof Bisschop deed dinsdag het verzoek om die dag wel over de wijzigingsvoorstellen te stemmen, maar nog niet over het definitieve wetsvoorstel. Twee van de drie wijzigingsvoorstellen van zijn hand werden dinsdagmiddag verworpen. De partij maakt deze week de balans op wat betreft de stemkeuze ten aanzien van het wetsvoorstel, aldus Bisschop desgevraagd.
De Kamer hakt nu dus komende dinsdag de knoop door over de tijdelijke wet transitiefonds landelijk gebied en natuur, zoals de officiële naam luidt. Vervolgens moet de Eerste Kamer er nog mee instemmen. Door de linkse tegenstem is het kabinet aangewezen op steun van BBB in de Senaat.
BBB-leider Caroline van der Plas liet voor de stemmingen over de wijzigingsvoorstellen weten alleen voor het wetsvoorstel te stemmen als haar partij „krijgt wat we willen”. Net als bij de SGP werden echter ook twee van de drie voorstellen van haar hand verworpen. Steun van Van der Plas én van de aanstaande zestien– of zeventienkoppige Senaatsfractie van BBB, die binnenkort wordt beëdigd, is dan ook verre van zeker.
Koffie
Van der Wal gaat op de koffie bij oppositiepartijen om in de Eerste Kamer genoeg steun te krijgen voor haar stikstoffonds. „Ik ga echt nog wel mijn kopjes koffie drinken om te kijken waar ik nog wat kan doen”, aldus de minister dinsdagmiddag. „Uiteindelijk wil ik gewoon die meerderheid.” Daarmee laat Van der Wal de deur op een kier staan voor het doen van handreikingen.
„Ik ga ervan uit dat eigenlijk alle partijen belang hebben bij dit fonds. Als we dit fonds niet hebben, zou het een blanco cheque zijn”, aldus Van der Wal. Maar volgens PvdA en GroenLinks is er zonder strengere voorwaarden juist sprake van een blanco cheque.
Ook voor BBB’ers in de provincie is het relevant of het stikstoffonds er komt. De jonge partij staat straks waarschijnlijk in bijna alle provincies aan het roer. „Die hebben dan belang bij snel toegang tot geld”, zegt Van der Wal. „Dat gaat met een fondsstructuur veel sneller”, stelt de bewindsvrouw.
Van der Wal weet nog niet of ze voor de stemming van volgende week met de oppositiepartijen spreekt. Mogelijk gaat ze pas na de installatie van de nieuwe Eerste Kamer in gesprek met de fracties. Ook als dinsdag alleen de coalitiepartijen voor het wetsvoorstel stemmen, is het nog mogelijk dat het door de Senaat wordt geloodst.