Samenwerking GL en PvdA vertoont barstjes
Komen er nu al barstjes in de samenwerking tussen de linkse partijen GroenLinks en PvdA? Bij het CDA treedt een belangrijke spindoctor uit de anonimiteit om plaats te nemen in de Tweede Kamer.
De linkse lente lijkt te luwen. Dat lijkt de conclusie nadat vorige week in het nieuws kwam dat GroenLinks en PvdA toch geen gezamenlijk Europees verkiezingsprogramma gaan schrijven. Dit ondanks de oproep vanuit de achterbannen om dit juist wél te doen.
Het leek allemaal zo mooi, enkele maanden geleden. De twee linkse partijen besloten met één lijst de verkiezingen voor de Eerste Kamer in te gaan. Dat zou een opmaat zijn voor nog meer samenwerking in de toekomst.
Maar de praktijk blijkt weerbarstig. In de provincies trekken PvdA en GL vaak niet met elkaar op. In diverse provincies is een van de partijen wel betrokken bij de collegevorming en de ander niet.
Voor de Europese verkiezingen gaan beide partijen nu apart van elkaar een verkiezingsprogramma schrijven. Wel komt er een gezamenlijk manifest.
Naar verluidt trapt GroenLinks op de rem. En dat heeft ook een praktische reden. PvdA en GroenLinks zitten in Europa in verschillende fracties. De betrokkenen spreken nu over een proces van meerdere snelheden waardoor niet op elk niveau de samenwerking in hetzelfde tempo gaat. Hoe het verder gaat? Wie het weet, mag het zeggen.
Spindoctor
Spindoctors zijn mensen die strategisch denken en veel kopjes koffie drinken met journalisten, Kamerleden, hoge ambtenaren en anderen die er toe doen in politiek Den Haag. Het CDA staat erom bekend dat ze daarvoor goede mensen aantrekken. De meest bekende was Jack de Vries. Die was eerst voorlichter bij het CDA, daarna de rechterhand van premier Balkenende en tenslotte mocht hij in 2007 zelf het pluche betreden als staatssecretaris van Defensie. In 2010 trad hij terug omdat hij in verlegenheid was gekomen vanwege een buitenechtelijke relatie met zijn adjudante.
In de jaren tachtig had het CDA een belangrijke spindoctor in de persoon van Jan Schinkelshoek. Die was ooit in Den Haag begonnen als politiek redacteur van het Reformatorisch Dagblad. Van 2006 toto 2010 zat hij in de Tweede Kamer.
Vorige week trad opnieuw een CDA-spindoctor in de openbaarheid, Bart van den Brink. Wie wil weten hoe de (CDA-) hazen lopen, kan altijd terecht bij de 44-jarige christendemocraat. Hij was voorlichter van de CDA-fractie, politiek adviseur van diverse (CDA-)bewindslieden en laatst werkzaam als directeur strategie en beleid van de CDA-fractie.
Nu mag Van den Brink de vele adviezen die hij verstrekte aan zijn partijgenoten, zelf in de praktijk gaan brengen.
In de rubriek Parlementvaria belicht de redactie politiek opvallende zaken vanuit Den Haag.