Nog geen landbouwakkoord; LTO wijst tekst af
Het landbouwakkoord laat voorlopig op zich wachten. Land- en tuinbouworganisatie LTO heeft de concepttekst maandag afgewezen. In een „laatste poging” wordt de komende dagen gesleuteld aan „forse verbeteringen.”
Dat blijkt uit een verklaring die LTO maandag naar buiten bracht, na overleg van de zogeheten hoofdtafel. Afgesproken is dat er woensdag 17 mei een stuk moet liggen dat voor doorrekening naar het Planbureau voor de Leefomgeving kan, of wordt afgewezen. In dat laatste geval stopt het proces, in het eerste geval legt LTO het akkoord aan de aangesloten boeren en tuinders voor.
LTO eiste vorige maand dat er deze week uiterlijk uitsluitsel zou komen over de definitieve tekst. Volgens de verklaring biedt „de tekst voor ons onvoldoende wenkend perspectief” voor boeren. „De kritiek op het concept werd breder gedeeld door verschillende deelnemers aan tafel”, aldus LTO.
Perspectief
De belangenorganisatie vindt dat dit laatste „voldoende perspectief” biedt om „een laatste poging te wagen” om samen tot een landbouwakkoord te komen. Ook het ministerie van Landbouw hoopt op 17 mei duidelijkheid te kunnen geven over het akkoord.
LTO is een van de drie agrarische partijen die nog aan de onderhandelingen meedoen. De andere twee zijn de vereniging van jonge boeren NAJK en de brancheorganisatie van biologische boeren Biohuis. Actiegroep Agractie, die ook aan de hoofdtafel zat, haakte eerder af. Aan de sectortafel melkveehouderij stapten twee boerenorganisaties op.
Het rommelt al langer rond het akkoord, vooral op de afspraken over grond, het mestbeleid en het verdienvermogen van boeren. Voor dat laatste thema moeten ketenbedrijven, waaronder supermarkten, banken en veevoerbedrijven, een bijdrage leveren, volgens onder meer het kabinet.
PAS-melders
Hoewel in het landbouwakkoord niet wordt onderhandeld over het toekomstige stikstofbeleid, noemt LTO als belangrijk punt wel de legalisering van PAS-melders. Deze meer dan 2300 ondernemers, voornamelijk boeren, hadden volgens het oude stikstofbeleid geen natuurvergunning nodig voor (de uitbreiding van) hun onderneming, maar zijn na de belangrijke stikstofuitspraak van de Raad van State in 2019 wel vergunningplichtig.
Een akkoord is politiek ook belangrijk, omdat landbouwminister Piet Adema er toekomstperspectief mee wil schetsen voor boeren. De landbouw zal, voornamelijk vanwege de stikstofcrisis, flink moeten veranderen de komende jaren. Bovendien heeft coalitiepartij CDA aangegeven te willen heronderhandelen over de stikstoftekst in het coalitieakkoord. Dat gesprek zal pas worden gevoerd als er duidelijkheid is over het landbouwakkoord.