Leren ruilen mijl in voor kilometer
Het was voor Ierland donderdag een historische dag. Een ogenschijnlijk kleine verandering deed opnieuw een herinnering aan de Britse overheersing vervagen. Op de wegen geldt sinds donderdag niet langer de snelheid in mijlen, maar in kilometers. De laatste Britse meeteenheid is hiermee verleden tijd.
Al eerder verdwenen feet en inches als lengte-eenheden, de pounds, ounces en stones als gewichtseenheden - hoewel de Ieren tot op de dag van vandaag hun lichaamsgewicht stones berekenen. Eén stone is 14 Engelse ponden of bijna 6,5 kilo. Overigens zijn niet alle Britse erfenissen verdwenen: in Ierland wordt nog steeds links gereden.
In slechts enkele dagen tijd hebben de werkers aan de weg een haast onmogelijke klus geklaard. Niet alleen werden in het hele land zo’n 35.000 snelheidsborden vervangen, hun aantal werd bijna verdubbeld tot 58.000. Zo’n tien jaar gelden werden al de afstandsborden vervangen, wat de lachwekkende situatie opleverde dat afstanden in kilometers werden aangeven en snelheid in mijlen.
Er is nog iets veranderd. Want op brede vierbaansautowegen die de grote steden verbinden gold tot voor kort dezelfde snelheid als op een slingerend onverhard landweggetje. Daar is nu onderscheid in aangebracht. Op de regionale wegen is de snelheid teruggebracht tot 80 km/h. Op de autowegen is de maximumsnelheid verhoogd tot 100 km/h, op de autosnelwegen tot 120 km/h.
In Lurgybrackde in de noordelijkste provincie Donegal hebben de veranderingen een kleine rel ontketend. Op een weggedeelte waar een snelheid gold van 60 mijl (96 km/h) staat -zoals op zo veel locaties in Ierland- een lagere school. Al jaren zijn bestuur, onderwijzers en ouders bezig de snelheid er omlaag te krijgen. Maar wat bleek deze week? Bij het vervangen van de borden is de snelheid er verhoogd naar 100 km/h.
Intussen is bijna iedereen klaar voor de nieuwe situatie, behalve de politie. De instrumenten om de snelheid te meten, zoals laserguns, zijn lang niet allemaal aangepast. „Dat kon ook niet”, laat een woordvoerder van de Garda, de Ierse politie, weten. „Wij kunnen niet ’s nachts een knop omzetten. Als we alles vooraf hadden aangepast, hadden we net zo goed boze gezichten gezien. Maar binnen afzienbare tijd zal alles in orde zijn.”